Alles over verschillende wallets

Voordat je bitcoins koopt, heb je een bitcoin wallet nodig. Een wallet is als een bankrekening voor je coins. Hiermee kun je bitcoin ontvangen en verzenden, en sla je de gekochte bitcoins veilig op. Vroeger was het vrij lastig om een wallet op te zetten, maar tegenwoordig kun je eenvoudig een wallet openen. Lees hier de stap-voor-stap uitleg en binnen 10 minuten heb je gratis je eigen bitcoin wallet!

Hoe werkt een bitcoin wallet?

Je bitcoins zijn niet echt opgeslagen in de wallet, maar ze zijn opgeslagen in de blockchain. Met je publieke sleutel of public key kun je zien hoeveel coins je bezit. De public key van jouw wallet, een reeks van 33 tekens, is openbaar. De bitcoin-adressen zijn hiervan afgeleid. Dit betekent dus dat iedereen jouw saldo en transacties kan bekijken! Er is echter geen naam verbonden aan een bitcoin wallet. We noemen het dan ook wel pseudo-anoniem.

Bij iedere public key hoort een private key. Deze is privé, zorg dus dat je deze goed en veilig bewaart!

Hieronder volgt een uitleg over de verschillende bitcoin wallets.

Verschillende bitcoin wallets

Je kunt bitcoin wallets onderscheiden in verschillende hoofdgroepen: desktop, mobile, web, paper en hardware. Elke toepassing heeft zijn voor- en nadelen. Wij zullen hieronder de desktop wallet, mobile wallet en hardware wallet bespreken.

Een combinatie van een mobiele bitcoin wallet (bijv. Mycelium), een desktop bitcoin wallet (bijv. Electrum) of hardware wallet (bijv. Ledger Nano S) zijn aan te bevelen vanwege de gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en snelheid.

Hot en cold wallets

Voor het dagelijks gebruik werk je met een hot wallet, zoals de gratis mobiele app Mycelium. Hot storage kun je vergelijken met cash geld. Zet niet meer bitcoin dan nodig op je hot wallet.

Voor de lange-termijn opslag van bitcoin gebruik je een cold wallet, zoals de gratis desktop wallet Electrum. Wanneer je significante hoeveelheden cryptovaluta beheert, is het aan te bevelen een hardware wallet van Ledger, Trezor of Keepkey aan te schaffen.

Hardware wallets

Hardware wallets zijn er in verschillende prijsklassen en merken, de Trezor, Ledger Nano S, Ledger Blue en KeepKey zijn aan te bevelen. Dit is een zeer gebruiksvriendelijke en veilige optie. Cold storage kun je vergelijken met een bankrekening. Gebruik een cold wallet om het leeuwendeel van je bitcoin vermogen aan te sturen.

Door middel van geavanceerde encryptie-technieken, een 24 woorden sleutel en een pincode kun jij alleen bij je bitcoins. De 24-woorden-sleutel of ‘mnemonic’ kun je gebruiken om je wallet te herstellen, mocht je de hardware wallet kwijtraken. Hardware wallets kun je zelfs gebruiken op een onveilige pc. Een hardware wallet is virus-resistent. De private key wordt nooit vrijgegeven en je moet transacties fysiek bevestigen met een druk op de knop.

Let op:

– Controleer altijd het bitcoin-adres waar je naartoe stuurt.
– 
Berg de 24-woorden-sleutel veilig op en raak hem niet kwijt! Dit is je ultieme back-up. Zonder deze code kun je geen nieuwe kopie van je wallet aanmaken. Niemand kan je pincode resetten. Je bent zelf volledig verantwoordelijk, er is geen centrale bank of website die je kan helpen als back-up. Bij brand- of waterschade is het mogelijk zowel je private key als back-up kwijt te raken! Cryptosteel is een extra back-up hiervoor.
– Installeer een up-to-date virusscanner en open geen verdachte bijlagen in emails! Er zijn gevallen bekend waarbij virussen toetsaanslagen registreren, transacties naar eigen adressen sturen of bitcoin adressen veranderen bij het copy-pasten.

In de volgende post laten we zien hoe je eenvoudig en snel een Bitcoin wallet opent.