Hoe koop ik Ethereum?

Wil je voor een klein bedrag ethereum kopen, maximaal 500 euro dan volgt hieronder het stappenplan om een software wallet te kopen. Wil je grotere bedragen investeren dan is het belangrijk om een Ledger Nano S of Trezor aan te schaffen. Daar kun je hier meer over lezen.

Stap 1 – Open een wallet

Uiteraard open je eerst de website van MyEtherWallet. Is de tekst niet in het Nederlands wijzig dan rechtsboven de taal. De wallet vraagt direct om een wachtwoord van minstens negen karakters. Kies zelf een sterk wachtwoord dat je kunt onthouden en klik op ‘Genereer nieuwe wallet’. Raak je wachtwoord niet kwijt. MyEtherWallet heeft geen wachtwoord-herstel functie!

Stap 2 – Sla je ‘keystore-bestand’ op.

Klik op ‘download keystore-bestand’. Hierin zit je privé-sleutel, of private key, die je nodig hebt om in te kunnen loggen in je wallet. Zorg dat je het bestand op een goed plek opslaat op je computer. Vervolgens klik je op ‘Ik begrijp het. Ga door’.

Stap 3 – Sla je privé-sleutel op

Onder ‘Sla je privé-sleutel op’ verschijnt een code, die je heel goed moet bewaren. Hiermee kun je direct inloggen in je wallet. Je kunt er voor kiezen om je code uit te printen. Dat is een extra beveiliging bovenop de online opslag. Zorg dat je de privé-sleutel veilig opbergt en/of opslaat (op een usb-stick, niet op je computer) en nooit kwijtraakt. Klik dan op ‘Sla je adres op’. Met je private key krijg je toegang tot je ethereum-wallet, zonder je wachtwoord te hoeven gebruiken.

Stap 4 – Log in

Het is nu de hoogste tijd om ook daadwerkelijk in te loggen. Kies voor de optie ‘Verzend ethereum en tokens’. Daar kun je kiezen uit 7 opties. De bovenste 3 zijn hardware wallets. Meer informatie over hardware wallets vind je hier. Je kunt inloggen met je privésleutel of met je ‘keystore-bestand’ in combinatie met je wachtwoord. De veiligste optie is om het ‘keystore-bestand’ te gebruiken. Selecteer de file op je computer en vul het wachtwoord in. Als alternatief kun je kiezen voor de privésleutel-optie. Kopieer en plak de code in het daarvoor aangegeven veld en klik op ‘ontsleutel’.

Stap 5 – Koop ethereum

Je bent ingelogd, je hebt een private key en een wallet, dus nu kun je echt beginnen met investeren. Nadat je bent ingelogd via de optie ‘Verzend ethereum en tokens’ wordt een nieuw scherm geopend. Bij ‘Aan adres’ vul je het ethereum-adres in waarnaar je de ether wilt overmaken. Bij ‘Te Verzenden Bedrag’ vul je logischerwijs het aantal ethereum in dat je wilt overmaken. De ‘Gas Limit’ kun je op 21000 laten staan. Dit gaat over de hoeveelheid transactiekosten die je bereid bent te betalen. In de praktijk komt het neer op ongeveer 0,0004 Ether per transactie, wat erg weinig is. Je bent nu klaar voor de aankoop: klik op ‘Genereer Transactie’. Geef een bevestiging en je transactie wordt uitgevoerd.

Stap 6 – Veiligheid

MyEtherwallet is een zeer veilige wallet. Het grootste gevaar zit echter op je eigen computer. Zorg er altijd voor dat je computer voorzien is van een recent besturingssysteem met de laatste updates. Zorg er daarnaast voor dat je een goede virusscanner hebt geïnstalleerd. Wanneer je met grotere bedragen werkt, is het nuttig te kijken naar een hardware wallet oplossing.