Litecoin

Volgens de officiële website is het in 2011 opgerichte Litecoin “een virtuele peer-to-peer munteenheid, gekarakteriseerd door onmiddellijke, vrijwel kosteloze transacties wereldwijd”. Als je bekend bent met Bitcoin, klinkt de bovenstaande quote je waarschijnlijk bekend in de oren.

Litecoin is gebaseerd op bitcoins open source-codering, maar met enkele technologische aanpassingen. Litecoin wil bitcoin niet naar de kroon stoten, maar een nuttige aanvulling zijn, als zilver naast goud. Litecoin wordt ook wel eens het kleine broertje of oefenterrein genoemd van bitcoin. Technologische aanpassingen zoals SegWit zijn met succes geïmplementeerd op het litecoin-platform, om daarna mogelijk te worden geïntegreerd in bitcoin.

Het mooie van open source softwareprojecten zoals bitcoin is dat iedereen een aftakking van de originele codering kan maken (forken) om zo nieuwe kenmerken te implementeren. De waarde van elke digitale munteenheid wordt bepaald door de gemeenschap die de munt besluit te bewaren en gebruiken. Bitcoin is momenteel wat betreft marktwaarde (market cap) de grootste digitale munteenheid, maar er is genoeg ruimte voor andere cryptocurrencies om naast bitcoin te bestaan, of om in specifieke sectoren en gemeenschappen van grote waarde te zijn.

Litecoin versus bitcoin

Oprichter Charlie Lee wilde de bitcoin-technologie zo aanpassen, dat de confirmatietijd van een transactie geen minuten maar secondes zou gaan duren. Ook wilde hij het mining-algoritme (hoe munten worden gecreëerd) veranderen, om meer transacties per minuut mogelijk te maken. Resultaat is een veel sneller en goedkoper alternatief voor bitcoin. Kanttekening is dat de schaalproblemen die bitcoin heeft, en die leiden tot langere verwerkingstijden en hogere transactiekosten, niet optreden op het kleinere litecoin-netwerk mede doordat de absolute hoeveelheid transacties lager is.

Bitcoin mining-cryptologie gebruikt het zogenaamde SHA-256-algoritme – dit is processor-intensief – terwijl litecoin het meer geheugen-intensieve scrypt gebruikt. In de begindagen van bitcoin kon je met een normale computer (CPU of GPU) bitcoins minen, maar tegenwoordig heb je veel professionelere, duurdere apparatuur (ASIC) nodig. Charlie Lee wilde mining voor iedereen mogelijk maken en ontwikkelde een geheugen-intensief mining algoritme, wat ook op huis-tuin-en-keuken-computers kan draaien.

De toekomst van litecoin

Een belangrijk aspect is dat oprichter Charlie Lee een zeer bekend publiek figuur is binnen de cryptowereld. Hij denkt mee en laat van zich horen in het publieke debat, in tegenstelling tot de anonieme oprichter van bitcoin, Satoshi Nakamoto, die geen enkele sturing of uitleg heeft gegeven sinds het uitbrengen van zijn fameuze bitcoin-whitepaper in 2008. Leiderschap met betrekking tot de technologische koers die een cryptomunt vaart is belangrijk en het gebrek daaraan heeft bij bitcoin geleid tot een jarenlange impasse. Zo niet bij litecoin, alwaar Charlie Lee de technologische lijnen kan uitzetten en, zeker nadat hij zijn baan bij Coinbase in juni heeft opgezegd, het litecoin-verhaal voor een groot publiek bekend kan maken en uiteen kan zetten.

Wat is SegWit?

Segregated Witness (SegWit) is succesvol door de gemeenschap geaccepteerd als litecoin-upgrade en velen geloven dat dit de basis is voor implementatie van toekomstige technologische innovaties. SegWit is kortgezegd een aanpassing van het transactiedata-format, waardoor veel minder opslagruimte nodig is. SegWit maakt de weg vrij voor schalingsoplossingen als Lightning Networks, waardoor transacties tijdelijk kunnen worden gesetteld buiten de blockchain om. Wederom een manier om ruimte te besparen op de blockchain. SegWit en Lightning Networks kunnen zowel op het litecoin als bitcoin-netwerk worden geïmplementeerd, maar bitcoin heeft een 95% approval rate nodig van de miners, terwijl litecoin slechts 75% nodig heeft als consensusdrempel. Een lagere consensusdrempel in combinatie met een actieve oprichter betekent dat litecoin veel innovatiever kan zijn en sneller kan handelen wanneer dat nodig is.

Charlie Lee schreef een betoog aan de litecoin-community voor adoptatie van SegWit. Het grote voordeel van een gedecentraliseerde munt is dat de oprichter zijn wil niet zomaar op kan leggen, maar dat hij wel kan aangeven in welke richting hij vindt dat het project moet gaan. Dit is belangrijk wanneer er snel een oplossing moet komen voor een probleem, het tijd is voor verandering of als er grote onenigheid is binnen de gemeenschap. Litecoin heeft alles in zich om de weg te plaveien voor bitcoin. En wie weet nog wel veel meer…

Litecoin wallet opties

Desktop wallet

U kunt veilig uw Litecoins beheren in de officiële Litecoin desktop-wallet. Deze wallet is gratis te downloaden van de website van de ontwikkelaar:

Download hier de Litecoin wallet

Ledger Nano S (hardware Bitcoin Wallet)

De Ledger Nano S is een hele veilige en gebruiksvriendelijke Wallet om je bitcoins, ethereum, litecoin, ripple en vele andere cryptovaluta op te slaan.

De Ledger Nano S werkt in combinatie met de officiële Ledger-software op je computer. Als u de hardware wallet hebt geactiveerd en de ledger wallet app voor cryptomunten hebt gedownload en geopend, ziet u uw account in de Ledger-app, met daarin een transactie-overzicht en de opties om adressen aan te maken en transacties te versturen.

Cryptokrant heeft een uitgebreide handleiding opgesteld voor het werken met de Ledger Nano S. 

Koop de Ledger Nano S

Litebit wallet

Ook kunt u de Litecoins online kopen en opslaan in een Litebit account. Litebit heeft als voordeel dat er naast een wachtwoord een extra beveiliging mogelijk is: 2FA via de mobiele app google authenticator. Nadeel is dat u niet zelf over de private key van uw Litebit-wallet beschikt.

Litecoin kopen

Litecoins kunnen op verschillende manieren worden gekocht. U kunt Litecoin kopen bij BTC Direct of op Litebit.

Koop Litecoin bij BTC Direct

BTC Direct is al jaren de grootste en bekendste aanbieder van Bitcoin in Nederland. Het is een Nederlands bedrijf, waar u zowel met iDeal als met creditcard, bankoverschrijving of Bancontact kunt betalen. BTC Direct vereist geen gebruikersverificatie bij het kopen van bedragen tot 100 euro. U kunt er niet alleen Bitcoins kopen en verkopen, maar ook andere cryptovaluta zoals Ethereum en Litecoin.

BTC Direct is een zeer betrouwbare Bitcoin-aanbieder, de prijzen zijn altijd marktconform en de gekochte Bitcoins worden direct overgemaakt.

Maak nu binnen 5 minuten gratis een account aan bij BTC Direct via de onderstaande link:

Open gratis een account bij BTC Direct

Koop Litecoin bij Litebit

U kunt ook Litecoin kopen bij onze partner Litebit via een iDeal- of Bancontactbetaling.

Open gratis een account bij Litebit

Wanneer u al beschikt over Bitcoins of andere cryptovaluta, koop dan hieronder via onze partner Changelly snel, veilig en voordelig uw Litecoins. U stuurt ze direct naar uw Litecoin wallet.