Monero

Monero bestaat al sinds april 2014 en betekent letterlijk munt in het Esperanto. Het is oorspronkelijk ontstaan als een vork van Bytecoin. De cryptomunt wordt afgekort tot XMR. 

Monero is niet te traceren

Bijna alle andere cryptomunten, waaronder bitcoin en ethereum zijn transparant. Hun hele transactiegeschiedenis is zichtbaar voor de wereld. Monero daarentegen gebruikt onbreekbare cryptografie waardoor niemand kan zien hoeveel je hebt en hoeveel je uitgeeft, zelfs niet als ze je wallet-adres kennen. 

Monero onderscheidt zich dus van andere altcoins door haar focus op privacy. Het pretendeert een hyperveilige ontraceerbare munt te zijn. Dat maakt de cryptovaluta voor veel verschillende partijen interessant, onder andere op het darkweb. Het is open-source en beschikbaar voor iedereen. Je accounts en transacties worden extreem goed afgeschermd voor derden.

Hacken is onmogelijk

Monero stelt dat het onmogelijk is om een account te hacken vanwege de kracht van de gedistribueerde consensus. De blockchain is extreem veilig, maar dat gaat ten koste van de privacy van haar gebruikers. Door gebruik van geavanceerde technologie krijg je bij Monero de veiligheid van de blockchain zonder dat je daar voor je privacy hoeft in te leveren.

Door het gebruik van ‘ring signatures’ is niet te traceren met wiens bedragen transacties worden gedaan en is het dus hoogst onwaarschijnlijk dat een bepaalde gebruiker aan een bepaalde transactie kan worden gelinkt. Zo is de anonimiteit van transactie en gebruiker gegarandeerd. 

Door de gebruikte privacy-technologie is bovendien de ene monero inwisselbaar voor de andere, net als de ene euro hetzelfde is als de andere. Elke bitcoin is uniek, elke monero is hetzelfde. Daarom hoef je niet bang te zijn dat de munt op de zwarte lijst van beurzen of verkopers terecht komt.