Hoe open je een bitcoin wallet?

Om bitcoins op te slaan en te versturen, heb je een wallet nodig. Hieronder leggen we uit hoe je eenvoudig en snel een wallet aanmaakt.

We bespreken twee soorten wallets:

  • De desktop wallet (Electrum)
  • De mobiele wallet (Mycelium)

Het openen van een desktop bitcoin wallet

Er zijn verschillende desktop wallets beschikbaar voor bitcoin. Hieronder leggen we stapsgewijs de installatie van een Electrum-wallet uit. Electrum is snel en erg gebruiksvriendelijk. De software is eenvoudig te gebruiken door beginners, maar heeft ook uitgebreide mogelijkheden voor meer gevorderde gebruikers.

Stap 1: Download en installeer de software

Via deze link kun je de Electrum software downloaden en installeren op je computer: https://electrum.org/#download

Selecteer het besturingssysteem en klik op het bestand. Voor Windows is dit “windows installer”.

Selecteer tijdens de setup de optie voor het openen van een nieuwe wallet. Kies voor “standard wallet”

Stap 2: Schrijf de “wallet generation seed” op

Electrum zal vragen om je “wallet generation seed” op te schrijven. Deze bestaat uit 12 of 13 willekeurige woorden en het is zeer belangrijk dat je deze zorgvuldig noteert. Je hebt deze 12-woorden-sleutel nodig om je wachtwoord te kunnen resetten, als je deze bent vergeten. Zorg dus dat je deze sleutel goed opbergt en voor jezelf houdt! Schrijf de sleutel met pen op een papier, zodat de code ook niet terug te vinden is op je computer door kwaadwillenden.

In het volgende scherm moet je de woorden zelf nog een keer invullen. Dit ter controle, zodat je zeker de 12 woorden goed genoteerd hebt.

Stap 3: Maak een wachtwoord aan

In het volgende scherm maak je een wachtwoord aan. Zorg dat het een sterk wachtwoord is, bestaande uit cijfers, hoofd- en kleine letters. Onthoud dit wachtwoord goed, want deze heb je later telkens nodig om toegang tot je bitcoin wallet te krijgen!

Stap 4: Kies een server

Nu wordt je gevraagd een server te selecteren, of deze automatisch te laten kiezen. Wij raden aan om te kiezen voor automatisch.

Hierna zal het programma opstarten en is het in principe klaar voor gebruik.

Stap 5: Pas enkele instellingen aan

Nu kun je nog enkele instellingen aanpassen. Dit doe je in het menu “tools preferences”.

Onder het tabblad “transactions”: Dynamic fee met 100% multiplier

Onder het tabblad “appearance”: Hier kun je kiezen voor Nederlandse taal. Let op: de vertaling van de software is gedaan door vrijwilligers. Er zitten mogelijk fouten of hiaten in de vertaling.

Ook onder tabblad “appearance”: Zet bij “zeros after decimal point” de waarde 8

Klik nu op “close” zodat de instellingen worden opgeslagen. Je keert nu terug naar het beginscherm.

Stap 6: Je Bitcoin adres

Je kunt je nieuw aangemaakte bitcoin adres vinden onder het tabblad “receive”. Het “receiving address” is jouw bitcoin adres. Hiermee kun je bitcoins ontvangen en versturen. Kopiëer en plak dit adres wanneer je bijvoorbeeld bitcoins wilt aanschaffen via Bitonic of BTC Direct.

Hieronder een video waarin deze 6 stappen nogmaals worden uitgelegd:

 

Het openen van een mobiele bitcoin wallet

Er zijn verschillende mobiele wallets beschikbaar voor bitcoin. Hieronder leggen we stapsgewijs de installatie van de Mycelium-wallet uit. Mycelium is net als Electrum erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig te gebruiken door beginners. Ook voor meer gevorderde gebruikers is het een prima wallet in verband met de uitgebreide mogelijkheden die de mobiele app heeft.

Stap 1: Download en installeer de mobiele app

Ga naar de google play store (of iOS-app store) en zoek de app Mycelium op. Download en installeer de app. Wanneer de installatie een feit is, kies je ervoor de applicatie te openen. In het openingsscherm van Mycelium kies je voor “new wallet”. De applicatie vraagt nu om je mobiele telefoon te schudden, zodat de app een willekeurig gegenereerde nieuwe wallet kan genereren. Shake it baby!

Stap 2: Schrijf de “wallet generation seed” op

Kies nu voor “back up now”. Je krijgt nu één voor één, 12 woorden te zien die je moet opslaan. Dit is de 12-woorden sleutel die als back-up gebruikt wordt, net als bij de desktop wallet Electrum. Het is zeer belangrijk dat je deze zorgvuldig noteert. Je hebt deze 12-woorden-sleutel nodig om je wachtwoord te kunnen resetten, als je deze bent vergeten. Zorg dus dat je deze sleutel goed opbergt en voor jezelf houdt! Schrijf de sleutel met pen op een papier, zodat de code ook niet terug te vinden is op je computer door kwaadwillenden.

In het volgende scherm moet je de woorden zelf nog een keer invullen. Dit ter controle, zodat je zeker de 12 woorden goed genoteerd hebt.

Stap 3: Pas enkele instellingen aan

Na de controle van de 12-woorden-sleutel kom je op het tabblad “balance” van Mycelium terecht.  Het is aan te raden nu nog een aantal instellingen aan te passen.

Klik rechtsboven op de drie verticale stipjes. Kies voor “settings”. Hier kun je de taal veranderen naar Nederlands, de local currency veranderen naar euro, de exchange source aanpassen naar bijvoorbeeld Kraken, en de miner fee op normal zetten.

Stap 4: Maak een pincode aan

Belangrijk is om de optie “set a PIN code” te selecteren en “require PIN on start” aan te zetten. Je kunt deze opties ook vinden onder de drie verticale bolletjes rechtsboven en bij “settings” naar beneden te scrollen.

Stap 5: Je bitcoin adres

Ga terug naar het openingsscherm. Hier zijn drie tabbladen: “accounts”, “balance” en “transaction”. Ga naar “balance”. Hier staat je nieuwe bitcoin-adres in 33 tekens en een weergave van je bitcoin-adres in QR-code. Een QR-code werkt erg gebruiksvriendelijk aangezien je die kunt (laten) scannen. Met de send en receive buttons kun je geld ontvangen en sturen. De camera button gebruik je om een QR-code te scannen van iemand anders. Het “receiving address” is jouw bitcoin adres. Hiermee kun je bitcoins ontvangen en versturen. Gebruik dit adres wanneer je bijvoorbeeld bitcoins wilt aanschaffen via Bitonic of BTC Direct. Een kind kan de was doen!

Nu kun je ook bitcoins gaan verhandelen door ze naar een exchange als Bittrex of Poloniex te sturen. Daar kun je altcoins en tokens zoals NEO, litecoin, of steemit kopen als je dat wilt!

Hieronder een video waarin deze 5 stappen nogmaals worden uitgelegd: