Wat is Ethereum?

Wat is Ethereum? Het grote verschil tussen Bitcoin en Ethereum is dat die eerste enkel een munteenheid is en de tweede ook een platform voor gedecentraliseerde applicaties (DAPP’s). De bijbehorende munt heet ether, ook wel ETH genoemd.

Ethereum als platform

Simpel gezegd is Ethereum een wereldwijd aangeboden gedecentraliseerde computer met oneindig veel kracht. Ethereum draait op blockchain-technologie. Er hoort een eenvoudige programmeertaal bij die Solidity heet en die Turing-compleet is. Daarmee kun je allerlei online systemen ontwikkelen waarbij blockchain voordelen biedt. Zo is er een sociaal netwerk als Facebook, Steemit genaamd, maar experimenteert ook de haven van Antwerpen met een registratiesysteem voor schepen dat draait op Ethereum. De mogelijkheden zijn eindeloos, denk aan de afwikkeling van hypotheken, verzekeringen en andere financiële producten, de bescherming van copyright of de registratie van landbezit. Grote banken als Goldman Sachs en techbedrijven zoals Microsoft zetten allerlei pilotprojecten op met Ethereum. Zelfs de VN gebruikt het blockchain-platform voor voedselhulp in Syrië.

Smart contracts

Bij Ethereum draait het om smart contracts. Dit zijn kleine programmaatjes waarmee een aantal handelingen wordt vastgelegd in de blockchain. Het is een geautomatiseerd transactieprotocol dat de voorwaarden van een contract gedecentraliseerd uitvoert zonder dat daar derden aan te pas komen. Het doel is om aan alle contractuele verplichtingen te voldoen, zoals betalingsvoorwaarden, vertrouwelijkheid en zelfs handhaving. Smart contracts minimaliseren transactiekosten, zijn minder fraudegevoelig dan gewone contracten en minder willekeurig, omdat er geen mensen bij betrokken zijn.

ICO’s

Partijen die een smart contract of applicatie ontwikkelen, halen geld op middels een ICO, een initial coin offering. Dit is een term voor een crowdfunding project op blockchain. Investeerders kopen een aandeel in het project in de vorm van de specifieke munt of token die een bedrijf uitgeeft. In het geval van sociaal netwerk Steemit kun je STEEM dollars aanschaffen. Iedereen die wil, kan investeren in een ICO. Het is wel zaak om het kaf van het koren te scheiden. Er is sprake van een enorme wildgroei aan ICO’s, die allemaal hun plekje op het Ethereum-netwerk willen veroveren.

De toekomst van ethereum

Iedereen is het er over eens dat Ethereum en Bitcoin niet per se concurrenten zijn. Ze kunnen prima naast elkaar bestaan, omdat bitcoin een sterke cryptovaluta is en Ethereum vooral een blockchain-netwerk. Het is afwachten hoe succesvol de vele ICO’s gaan worden, maar de voorspelling is dat Ethereum nog lang niet aan de top zit.

Waarom is ethereum zo populair?

Ethereum is net als Bitcoin een gedecentraliseerde cryptovaluta, maar met één groot verschil: je kunt er mee programmeren. Ethereum maakt geld programmeerbaar. Dit maakt vele, zeer veelbelovende toepassingen mogelijk. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hierover later meer.

De manier waarop Bitcoins peer-to-peer-netwerk is gedecentraliseerd en gedistribueerd, waarbij elke deelnemer zowel een klant als een server is, leidt tot een niet eerder geziene toename in de veiligheid en veerkracht van dat netwerk.

Het netwerk is bestand tegen hackers, valt nooit uit en wordt niet geleid door een vaste groep mensen. Daar bovenop is een van de belangrijkste kenmerken van blockchain en dus ook van bitcoin de integriteit van data.

De registratie van elke transactie die ooit op het Bitcoin-netwerk is gedaan kan door iedereen worden ingezien, is eenvoudig te traceren en niet te veranderen. Niemand kan elkaar dus bedonderen door bijvoorbeeld cryptomunten dubbel uit te geven of Ethereum uit te geven die ze niet hebben.

Deze voordelen zijn erg belangrijk voor een betalingsprotocol, maar sommige ontwikkelaars realiseerden zich al snel dat het nut van deze toepassing niet beperkt is tot valuta.

In feite kan elke sector waarbij registratie van data belangrijk is, veiliger en efficiënter worden met blockchain. Denk aan de bankensector, domeinnamen, het kadaster, eigendomsregistratie of contracten.

Het probleem met Bitcoin

Je zou denken dat je daarvoor gewoon de Bitcoin-blockchain zou kunnen gebruiken, maar die heeft één probleem: hij is niet Turing-compleet. Er kunnen geen problemen mee worden opgelost die eenvoudig zijn voor bekende programmeertalen als C++. Daardoor moet een ontwikkelaar allerlei trucs verzinnen om zijn applicatie te laten werken. Een andere optie is om zelf een eigen, individuele blockchain te ontwikkelen, maar dan mis je weer de mogelijkheid om gebruik te maken van het immense Bitcoin-netwerk, waardoor de kosten oplopen en de veiligheid in het geding is.

De oplossing: Ethereum

Ethereum is de eerste die deze discrepantie heeft opgelost door een handige programmeertaal toe te voegen aan de eigen blockchain. Daarmee kan iedereen die een applicatie bedenkt hem eenvoudig programmeren en aanbieden aan het Ethereum-netwerk (ETH) om hem te laten uitvoeren.

Simpel gezegd is Ethereum een wereldwijd aangeboden gedecentraliseerde computer met onuitputbaar veel kracht.

Een programmeur programmeert een oplossing en verspreidt hem in het netwerk. Het netwerk gaat de applicatie vervolgens uitvoeren, verifieert de output en verdeelt de waarde tussen de deelnemers.

De applicaties zijn volledig transparant zonder input van centrale autoriteiten. Dit kan worden gerealiseerd door het gebruik van smart contracts. De kers op de taart is nog wel dat de capaciteit van het netwerk slechts beperkt wordt door de kracht van de verbonden computers. Er is dus geen limiet aan de mogelijkheden en rekenkracht van het Ethereum-netwerk.

Hieronder een korte video waarin Vitalik Buterin, de oprichter van het Ethereum-platform, uitlegt wat Ethereum is en hoe het werkt.

Ethereum wallet aanmaken

Zoals ook geldt voor euro’s of dollars: je moet ze ergens bewaren. Daarom heeft u als eerste een Ethereum Wallet nodig. Het is heel eenvoudig om gratis een wallet aan te maken, bijvoorbeeld MyEtherWallet. Wanneer u voor meer dan 500 euro aan Ethereum bezit, raden wij aan een hardware wallet aan te schaffen voor extra veiligheid en gebruiksgemak. Er zijn verschillende Wallets te koop. Welke voor u het meest geschikt is, hangt af van uw wensen. We hebben voor u drie betrouwbare en veilige Wallets geselecteerd, waarin u uw Ethereum kunt opslaan.

TREZOR (hardware Ethereum Wallet)

Een veelgebruikte Wallet is TREZOR. Daarmee kunt u digitale valuta opslaan als Bitcoin, Ethereum, DASH en Zcash. TREZOR is zeer betrouwbaar: zelfs als uw computer een virus heeft, kunnen uw cryptomunten niet worden gestolen. Bovendien is deze Wallet zeer gebruiksvriendelijk. U krijgt een ‘sleutel’ waarmee u elke transactie kunt ondertekenen, die veilig wordt bewaard in uw Wallet. 

Geïnteresseerd in een TREZOR Wallet? Hij is beschikbaar in diverse kleuren en te koop vanaf 89 euro. Hieronder schaft u heel eenvoudig een TREZOR aan. 

Koop nu TREZOR

Ledger Nano S (hardware Ethereum Wallet)

De Ledger Nano S is een hele veilige en gebruiksvriendelijke Wallet om je Bitcoins, Ethereum, Litecoin, Ripple en vele andere cryptovaluta op te slaan. De Ledger Nano S is zeer betrouwbaar: Doordat er een fysieke knop ingedrukt moet worden bij elke cryptovaluta-transactie, kunnen uw cryptomunten niet worden gestolen, zelfs al is uw computer besmet met een virus.

Hij werkt in combinatie met de officiële Ledger-software op je computer. Als je de hardware wallet hebt geactiveerd en de ledger wallet app voor cryptomunten hebt gedownload en geopend, zie je je account in de Ledger-app, met daarin een transactie-overzicht en de opties om adressen aan te maken en transacties te versturen. 

De Ledger Nano S is een topper in het segment. Hij is met 69,60 euro net iets goedkoper dan TREZOR. Cryptokrant heeft een uitgebreide handleiding opgesteld voor het werken met de Ledger Nano S. Zo krijgt u een beter idee hoe een hardware Wallet werkt.

Wilt u hem aanschaffen? Klik dan op onderstaande button.

Koop nu Ledger Nano S

Ledger Blue (hardware Ethereum Wallet)

De Ledger Blue is de nieuwste innovatie op het gebied van hardware wallets. Het apparaat is zo groot als een e-reader, heeft alle beveiliging en gebruiksgemak van de Ledger Nano S en meer…

Bestel hem nu op de Ledger site.

Koop nu Ledger Blue

Hoe koopt u Ethereum?

Voor u investeert in Ethereum moet u natuurlijk wel zeker weten of uw geld veilig is. Om u daarbij te helpen, heeft Cryptokrant vooronderzoek gedaan en zich verdiept in de wensen van de gebruiker. Logischerwijs betaalt u het liefst met iDeal, wilt u dat het uitvoeren van transacties eenvoudig en efficiënt verloopt en moet u vertrouwen hebben in de gang van zaken. 

Er zijn vele aanbieders, maar enkelen springen er bovenuit. Verreweg de grootste en bekendste in Nederland is BTC Direct. 

BTC Direct

BTC Direct is al jaren de grootste en bekendste aanbieder van Bitcoin in Nederland. Het is een Nederlands bedrijf waar u zowel met iDeal als met creditcard, bankoverschrijving of Bancontact kunt betalen. U kunt er niet alleen Ethereum kopen en verkopen, maar ook andere cryptovaluta zoals Bitcoin en Litecoin.

BTC Direct is een zeer betrouwbare Ethereum-aanbieder, de prijzen zijn altijd marktconform en de gekochte Ether worden direct overgemaakt.

Open gratis een BTC Direct account

Heeft u al Bitcoin, maar wilt u ze omwisselen voor Ethereum dan kan dat heel eenvoudig met Changelly. Wij werken samen met dit platform zodat u zo snel en simpel mogelijk cryptovaluta kunt omwisselen. Changelly rekent slechts 0,5% transactiekosten. Handig voor als u al cryptomunten hebt, maar ze wil omzetten naar bijvoorbeeld Ether.