Hoe zorg ik dat mijn bitcoins veilig zijn?

Doordat er geen fysiek bewijs is van je bitcoins is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Houd je je aan onderstaande vier adviezen dan ben je optimaal beveiligd tegen fraude en hackers.

Vier belangrijke punten

  • Zoals je zou doen met een fysieke portefeuille: zet slechts kleine hoeveelheden Bitcoins op je computer, mobile device of server voor dagelijks gebruik (hot storage) en bewaar het resterende deel van je vermogen in een veiligere omgeving (cold storage).

  • Sla het gros van je bitcoins op in een offline wallet (cold storage) voor extra beveiliging. Dit kun je vergelijken met het bewaren van geld bij de bank, terwijl je over het algemeen slechts een klein gedeelte van je geld in je portemonnee bewaart.

  • Berg de 12/18/24-woorden-sleutel veilig op en raak hem niet kwijt! Zonder deze sleutel kan niemand de pincode resetten of een nieuwe kopie van je wallet aanmaken. Je bent zelf volledig verantwoordelijk, er is geen centrale bank of website die je kan helpen als back-up. Bij brand of waterschade is het mogelijk zowel je private key als back-up kwijt te raken!

  • Installeer een up-to-date virusscanner en open geen verdachte bijlagen in emails! Er zijn gevallen bekend waarbij virussen toetsaanslagen registreren, transacties naar eigen adressen sturen of bitcoin adressen veranderen bij het copy-pasten.

Ter bescherming van je bitcoins kun je bijvoorbeeld de Nano Ledger S gebruiken. Deze hardware wallet is net zo veilig als andere hardware wallets, maar goedkoper dan zijn concurrenten. Hij is populair door zijn eenvoud, krachtige beveiliging en relatief lage prijs van 69,60 euro. Aangezien de Nano Ledger S compacter is dan de Nano Blue, Trezor of KeepKey, is hij makkelijker mee te nemen.

Wat moet ik nog meer weten?

Bescherm je adres: Hoewel de identiteit achter een bitcoin-adres onbekend blijft, is er geen munteenheid zo transparant als Bitcoin. Iedereen op het netwerk kan je balans en je volledige transactiegeschiedenis inzien. In verband met de privacy is aan te raden verschillende Bitcoin-adressen te gebruiken. Veel wallets doen dit automatisch. Je kunt ook verschillende bitcoin-adressen voor verschillende doeleinden gebruiken, zodat je balans en transactiegeschiedenis privé blijven, ook voor de gebruikers die je geld sturen.

De bevestiging in de blockchain, of het aantal confirmations:  Binnen enkele seconden na het versturen van de transactie krijgt de ontvanger een onbevestigd ontvangstbericht. Dan is het wachten op de bevestiging of confirmation in het eerstvolgende, geminede block. Dan is 99% zeker dat de betaling is gevalideerd. Na 2 a 3 bevestigingen kun je hier zeker van zijn en is de transactie voor altijd opgeslagen in de blockchain.