Wat is de ‘mining’ van bitcoins?

Hoe werkt bitcoin mining?

Het proces dat mining wordt genoemd, houdt de bitcoin-administratie veilig en transparant. Gemiddeld elke 10 minuten wordt er een nieuw block gecreëerd door een computer die verbonden is met het bitcoin-netwerk. De speciale software zoekt de oplossing van ingewikkelde berekeningen, die alleen met trial and error en brute rekenkracht zijn te vinden. Hoe groter de rekenkracht, hoe meer kans op het vinden van de oplossing.

Wie zijn de miners?

Iedereen met een pc en de gratis open-source software kan hieraan meedoen. De gelukkige winnaar mag het nieuwste block aan de blockchain toevoegen en hier de meest recente transacties in vastleggen. Nieuwe transacties (of blocks) worden op chronologische volgorde aan de keten toegevoegd of in de wachtrij vastgehouden. Blocks worden afgekapt als elke transactie afgerond is, de codes gedecodeerd, en bitcoins overgedragen of omgewisseld.

Wat is de beloning?

De beloning voor de miner is 12,5 Bitcoins, plus de kosten die betaald worden door de gebruikers die de transacties verzenden. Deze beloning werkt als stimulans voor de miner om alleen correcte, eerlijke transacties in de blockchain op te nemen. Wanneer uit de volgende geminede blocks blijkt dat er frauduleuze transacties in een voorafgaand block staan, wordt er teruggegrepen op een eerder block en worden de transacties vanaf het frauduleuze block teruggedraaid. De uitkering van 12,5 BTC + transactiekosten gaat dan niet door.

Om inflatie te voorkomen en het systeem hanteerbaar te houden, zullen er in totaal niet meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop komen. Dit aantal zal in het jaar 2040 worden bereikt. Om dit mogelijk te maken, zal de ‘puzzel’ steeds moeilijker worden om op te lossen. Ook zijn er vaste data afgesproken in Satoshi’s whitepaper, waarop de beloning voor de miner wordt gehalveerd.