Wat kun je met blockchain doen?

Financiële instellingen hebben in de afgelopen dertig jaar de disruptie van talloze industrieën gefinancierd. Ze hebben dus wel een idee van wat een revolutionaire technologie kan doen met de vaak zo statische gevestigde bedrijven.

Om voorop te lopen op het gebied van innovatie hebben banken proactief R&D-labs opgezet, testcentra gebouwd en partnerships ontwikkeld met blockchain-ontwikkelaars om zo het revolutionaire potentieel van deze technologie te leren begrijpen.

Financiële instellingen waren de eersten die zich verdiepten in blockchain-technologie, maar ook universiteiten, overheden en consultancybureaus zijn er mee bezig.

Dit staat uiteraard los van al het werk wat ondernemers en ontwikkelaars verzetten om nieuwe manieren te ontdekken om bitcoin- en ethereum-blockchains te gebruiken of zelfs geheel nieuwe blockchains te creëren.

Een digitale identiteit
Zoals eerder besproken wordt de identiteit bepaald door cryptografische sleutels. De combinatie van een public en een private key zorgt voor een sterke digitale identiteitsreferentie gebaseerd op bezit. Met een public key word je geïdentificeerd door anderen (zoals een e-mailadres), met een private key geef je toestemming voor digitale interacties. Cryptografie is een belangrijke kracht achter de blockchain-revolutie.

Een grootboek
Blockchains zijn een innovatie op het gebied van informatieregistratie en distributie. Ze zijn handig voor zowel statische data (registratie) als dynamische data (transacties).

Data kunnen op drie manieren worden opgeslagen:

  • Niet versleutelde data – kunnen gelezen worden door iedere deelnemer aan de blockchain en zijn volledig transparant.
  • Versleutelde data – kunnen gelezen worden door deelnemers met een decryptiesleutel. De key geeft toegang tot de data op de blockchain en kan bewijzen wie de data heeft toegevoegd en wanneer.
  • Hashed data – kunnen worden getoond bij de functie waarmee de blockchain is gecreëerd om te bewijzen dat er niet met de data is geknoeid.

Blockchain hashes worden meestal gemaakt in combinatie met de originele data die niet in de blockchain zijn opgeslagen. Digitale vingerafdrukken bijvoorbeeld worden vaak gehashed in de blockchain terwijl de rest van de informatie offline wordt opgeslagen. Zo’n gedeeld opslagsysteem kan de manier waarop sterk van elkaar verschillende organisaties samenwerken compleet veranderen.

Op dit moment worden data nog opgeslagen op private servers. De kosten voor transacties tussen bedrijven zijn erg hoog, vanwege processen, procedures en het cross-checken van registraties.

Bewijs van onveranderlijkheid
Een kenmerk van blockchains is dat ze hun eigen geschiedenis hebben opgeslagen. Daarom worden ze vaak onveranderlijk genoemd. Met andere woorden, het zou heel veel moeite kosten om een bijdrage aan de database te veranderen, omdat dan alle data die daarna komen ook aangepast moeten worden op elke individuele node. Het is daarom meer een opslagsysteem in plaats van een database.