Hoe blockchain de armoede in de derde wereld kan oplossen

Voor het eerst is er een technologie beschikbaar die de armoede in de derde wereld kan oplossen, schrijft fintech-expert Christina Comben op Coincentral. Blockchain kan de kloof tussen arm en rijk fors verminderen, denkt ze.

Blockchain biedt toegang tot bankensysteem

Een van de grootste barrières is toegang tot het bankensysteem. Financiële inclusie wordt gezien als de sleutel tot het reduceren van armoede. Op dit moment heeft een kwart van de wereldbevolking geen toegang tot een bank. Maar blockchain kan daar snel verandering in brengen.

Volgens de Wereldbank hebben een miljard mensen die geen bank hebben wel een mobiele telefoon. De helft daarvan heeft zelfs toegang tot internet. Dat biedt gigantische kansen wanneer je dat combineert met blockchain.

Cherie Blair, oprichter van de Cherie Blair Foundation for Women legt het duidelijk uit: “Computers zijn nog een verre droom, maar de mobiele telefoon is realiteit. Blockchain gecombineerd met mobiele technologie kan de mensen zonder bank toegang bieden tot het systeem aangezien er geen bankfilialen of kostbare infrastructuur hoeven te worden gebouwd.”

Volgens ontwikkelingseconoom dr. John Edmunds kan blockchain-tech de wereldeconomie bereikbaar maken voor mensen voor wie die lange tijd onbereikbaar was. “Het maakt micro-transacties mogelijk. Geen enkele bank wil een dollar uitbetalen, terwijl een dollar soms het enige is dat iemand nodig heeft,” aldus Edmunds.

Blockchain biedt kansen voor microkredieten

Omdat blockchain het mogelijk maakt om zelfs de kleinste transacties te registreren, kunnen microkredieten via blockchain uitkomst bieden voor mensen om uit de armoede te komen. Blockchain-registratie reduceert de administratieve kosten van een lening met minstens 90 procent, stelt Edmunds. Daardoor kunnen microkredietverleners veel meer leningen verstrekken en hun diensten uitbreiden naar een veel groter gebied.

Microtrading via blockchain biedt arme mensen ook grote kansen, vooral in de agrarische sector. Het maakt het mogelijk voor individuele boeren om de markt te bereiken en hun waar voor een eerlijke prijs te verkopen zonder tussenpersonen of anderen die winst afromen. Ze kunnen ook al handelen in bijvoorbeeld enkele kilo’s uien aangezien een veel kleinere hoeveelheid koopwaar al economisch interessant is als blockchain-technologie wordt gebruikt.

Er zijn veel meer manieren waarop blockchain-technologie de armoede in derde wereldlanden kan verminderen. Maar, schrijft Comben, zoals met alles wat in mensenhanden terecht komt: het valt nog te bezien of we het potentieel van de technologie voor het goede gebruiken. Op dit moment zijn de meeste grote ideeën nog niet veel meer dan PDF’jes op gelikte websites. Laten we hopen dat het niet te lang meer duurt voor de eerste projecten succesvol worden.

Dit is een bewerking van een artikel dat op Coincentral is verschenen.

 

Laat ons weten wat je vindt!