Doorbraak op Consensus: Eindelijk worden blockchain-startups concreet

De Consensus blockchain-event die afgelopen dagen plaatsvond in New York heeft veel positief nieuws opgeleverd. Een van de belangrijke uitkomsten is dat een aantal blockchain-startups met concrete projectplannen komt en zelfs data durft te noemen.

Blockchain-startups boeken vooruitgang

Voor iedereen die weinig vertrouwen meer had in al die white papers, roadmaps en flitsende video’s die menig cryptobedrijf verspreidde, is de Consensus een opluchting. Eindelijk zijn er grootschalige financiële infrastructuurprojecten die duidelijk uiteen zetten hoever ze zijn en wanneer ze verwachten live te gaan. “We beginnen nu hier op de Consensus voorbeelden te zien van financiële diensten die deze technologie ook actief in gaan zetten met echte planningen en deadlines waar ze zich aan committeren,” aldus Chris Church, hoofd business development bij Digital Asset (DA) tegen Coindesk.

“Ik denk dat het een erg belangrijke mijlpaal is voor de industrie.” DA, een blockchainstartup opgericht door voormalige JP Morgan executive Blythe Masters, is zelf ook voortvarend bezig met de aanpak van de Australian Securities Exchange’s (ASX) Clearing House Electronic Sub-register System (CHESS). ASX publiceerde onlangs een 87 pagina’s tellend voortgangsrapport. De uitrol staat gepland voor eind 2020 of begin 2021. “Veel mensen hadden het over hype versus realiteit,” zei Church. “Maar met de toezegging van ASX om CHESS te vervangen met de technologie van DA hebben we nu bewijs dat een sterk gereguleerde nationale marktinfrastructuur het besluit heeft genomen om in blockchain te stappen.”

Maar DA is niet het enige bedrijf dat eindelijk vooruitgang boekt. Neem bijvoorbeeld de re-platforming van DTCC’s trade information warehouse. Dat is een van de belangrijkste financiële blockchain-projecten. CTO Robert Palatnick liet al weten dat het programmeren waarschijnlijk klaar is aan het eind van dit kwartaal. Daarna volgt een testfase die tot het eind van het jaar zal duren.

Blockchain in Europa

Ondertussen gebeurt er ook in Europa van alles. Een blockchainproject voor de Luxembourg Stock Exchange moet live gaan in januari 2019. KPMG koos de afwikkeling van exchange-traded funds (ETF’s) op de Luxemburgse beurs als een usecase voor blockchain. Luxembourg is de grootste fondsenbeheerder buiten de VS. Het ministaatje heeft biljoenen dollars onder beheer. “Dit gaat niet enkel over veranderingen op de Luxemburgse beurs. Het gaat om het veranderen van de hele sector,” zegt Eaman Maguire van KPMG.


Wil je graag Bitcoin kopen? Meld je dan gratis aan bij BTC Direct. Je kunt betalen met iDeal en al Bitcoin aanschaffen vanaf tien euro.                                                  

Laat ons weten wat je vindt!