BBC-journalist: “Ja, er worden nu tulpenbollen verkocht voor 4.000 dollar”

Bitcoin hoeft maar een beetje omhoog te gaan en de legendarische tulpenbollen worden er weer bijgehaald. Deze keer is het een respectabele tech-journalist van de BBC die de belegen vergelijking van stal haalt. 

Bitcoin versus tulpenmanie

De technologie-correspondent Rory Cellan-Jones noemt de bitcoin-prijs een bubbel en maakt de vergelijking met de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. 

In een Twitter-conversatie met journalist van The Guardian Alex Hearn, die een foto postte van een eToro-advertentie in de Londense metro, liet Cellan-Jones zich kritisch uit over de huidige bitcoin-prijs van meer dan 4.200 dollar. “Ja, tulpenbollen worden nu verkocht voor 4.000 dollar en toen ze 100 dollar kostten, werd al gezegd dat het een bubbel was,” schrijft hij sarcastisch. 

De journalist krijgt bijval van de bekende investeringsdeskundige James Clark. Die zei dat mensen die bitcoins kopen niet moeten “doen alsof ze investeren.” Clark: “Wat me irriteert zijn de crypto-nerds die proberen uit te leggen dat dit niet een speculatieve bubbel is.”

Er is helemaal geen bubbel

Mark Cook, directeur van digitaal marketingbureau ApplinSkinner, wijst er echter op dat bij de eerdere bitcoin-prijsdrempels van 1.000, 2.000 en 3.000 dollar er ook steeds werd gesproken van een bubbel, die ieder moment kon barsten. “Het is gewoon objectief gezien een betere manier om geld te bewaren en te versturen dan hoe het nu gebeurt,” schrijft hij in een reactie aan Clark, die ook nog zei dat nieuwe investeerders “alleen maar snel rijk willen worden.”

Bitcoins laatste prijsrecords trekken ook de aandacht van reguliere media. Het Algemeen Dagblad schrijft in een veel gedeeld stuk over de nieuwe bitcoinprijs en het keurige Trouw berichtte dit weekend over ‘de virtuele munt die de banken buiten spel moet zetten’.

 

Laat ons weten wat je vindt!