Afhandeling aandelen in Nederland voortaan via blockchain

Ook in Nederland komen de toepassingen van blockchain-technologie langzaam op gang. De financiële dienstverlener AFS Groep gaat de verwerking van aandelentransacties veel sneller, transparanter en goedkoper maken met de hulp van blockchain.

Daartoe gaat AFS samenwerken met het grote Europese fintechbedrijf LiquidShare. Dit is onlangs opgericht door onder andere beursbedrijf Euronext, BNP Paribas, Euroclear en Société Générale. LiquidShare ziet in AFS een toegang tot grote Nederlandse institutionele klanten.

Eerst gaat het enkel om de verwerking van transacties voor small- en midkapbedrijven. “Daar zijn de volumes geringer, dat is voor de beginfase beter. Later komen de large caps er waarschijnlijk bij”, aldus directeur Hein Siemerink in De Telegraaf.

Een deel van de winst zit hem in de kosten die vervallen doordat aandelen niet langer twee dagen bij banken in bewaring worden gehouden. Bijkomend voordeel is de transparantie en onveranderbaarheid van transacties als ze via de blockchain plaatsvinden. Dat zorgt voor meer betrouwbaarheid, aldus AFS.

Siemerink: “Als bedrijven een beursnotering beginnen, zien ze voortaan ineens wie alle investeerders zijn. Het is voor ondernemingen altijd prettig te zien met wie je te maken hebt. Die identiteit werd tot nu toe alleen bij substantiële belangen zichtbaar gemaakt.”

De AFS-directeur ziet ook kansen voor de obligatiemarkt. “Die is minder transparant dan de aandelenmarkt, er gaat ook vaker iets fout met het verhandelen.”

Laat ons weten wat je vindt!