Alles wat je moet weten over Bitcoin vs. Bitcoin Cash

Sinds het ontstaan van bitcoin in 2008 zijn er miljoenen transacties doorgevoerd via de blockchain. Slechts 7 transacties per seconde konden worden verwerkt. De cryptomunt werd het afgelopen jaar zo veel gebruikt, dat er een wachtrij ontstond en je extra transactiekosten moest betalen om voorrang te krijgen. De munt dreigde aan zijn eigen succes ten onder te gaan, dus er moest iets gebeuren.

Vele oplossingen zijn in de afgelopen tijd aangedragen voor het snelheids- of schalingsprobleem. Door het decentrale karakter van bitcoin heb je de steun nodig van een grote meerderheid van de (mining)gemeenschap, meer dan 85%, wanneer je veranderingen door wilt voeren in de technologie.

Segwit2x

Na jarenlang gediscussieer en gesteggel werd de impasse afgelopen maand doorbroken toen het voorstel BIP91 breed werd gesteund door de miners. Een grote stap richting implementatie van SegWit2x, waardoor transactiedata buiten de blockchain om kunnen worden geregeld en de block-grootte wordt verdubbeld naar 2MB. Dit maakt 8x zoveel transacties mogelijk per seconde.

Bitcoin Cash

Naar nu blijkt is er niet genoeg overeenstemming bereikt om een hard fork af te wenden. Een kleine groep is niet overtuigd van de veiligheid van de SegWit-technologie en steunt sinds 1 augustus een alternatief protocol: Bitcoin Cash (BCC of BCH) ondersteunt geen SegWit, maar heeft een block-grootte van 8MB, waardoor ook 8x zoveel transacties mogelijk zijn. Het nadeel is dat hierdoor veel meer ruimte nodig is om de volledige blockchain op te slaan. Minder mensen zullen hiervoor kiezen, waardoor de veiligheid van de cryptomunt mogelijk onder druk komt te staan. Ook is het geen structurele oplossing voor wanneer de cryptomunt nog veel populairder gaat worden in de toekomst.

Rivalen

Nu zijn er dus twee rivalen: de originele bitcoin (BTC) en de aftakking bitcoin cash (BCH). Ze delen het verleden tot 1 augustus, maar zijn nu hun eigen weg gegaan. Voor elke bitcoin is er ook een bitcoin cash munt gecreëerd. Heb jij dus bitcoins in je (offline) wallet, dan heb je er nu gratis bitcoin cash bij. Op het moment fluctueert bitcoin rond de 2300 euro en bitcoin cash rond de 400 euro. Er is op het moment veel onzekerheid over hoeveel steun BCH gaat krijgen. Er is een grote kans op sterke koersschommelingen de komende dagen.

Gratis geld?

Je kunt zeggen dat je gratis geld hebt gekregen, doordat je na de fork ook bitcoin cash in je wallet hebt. Toch werkt het niet zo simpel. De waarde die door de markt aan BCH wordt gegeven zou je volgens de marktwetten kunnen aftrekken van de koerswaarde van BTC. Wat de uiteindelijke waardes gaan zijn, hangt onder andere af van innovatie, steun, rekenkracht, veiligheid van het netwerk, uitgedrukt in krachten van de markt. Het scenario dat BCH meteen vol in de verkoop zou gaan, en zijn waarde verliest, lijkt niet bewaarheid te worden. Een mogelijkheid is dat BCH, net als ethereum-afsplitsing etherium classic, blijft bestaan als het kleine broertje.

De toekomst van bitcoin

Bitcoin Cash heeft het schalingsprobleem niet opgelost. Het geeft alleen een doekje voor het bloeden. Innovatie is nodig als essentiële stap richting massa-adoptie van cryptocurrencies. Een belangrijke stap heeft de originele bitcoin wel gezet met SegWit-implementatie. Zonder innovatie heeft BCH weinig kans om bitcoin naar de kroon te steken. Bitcoin heeft de naam en het netwerk, wat de munt nuttig maakt voor bedrijven en consumenten.

Bitcoin is nu bijna 9 jaar oud en deze fork is slechts een volgende stap in de fascinerende geschiedenis van ‘s werelds eerste en grootste cryptomunt. Forks zijn een manier van stemmen, een logisch onderdeel van ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologie. Met de SegWit-stap voorwaarts zijn de mogelijkheden voor groei enorm. Snellere transacties, zeer lage transactiekosten, nieuwe applicaties en meer ondersteuning door bedrijven. De toekomst van cryptovaluta, blockchain-applicaties en smart contracts ziet er zeer interessant uit.

Laat ons weten wat je vindt!