Amazon kan gegevens Bitcoin-gebruikers doorverkopen

Vorig jaar al werd er gespeculeerd over betalen met Bitcoin op Amazon, maar voorlopig is dat nog enkel mogelijk via giftcards. Een goedgekeurde patentaanvraag maakt echter duidelijk dat eventuele Bitcoin-betalingen niet anoniem worden.

Met het patent heeft het bedrijf toestemming om gegevens te verzamelen van gebruikers die met cryptovaluta betalen. De online retailer kan die data doorverkopen aan andere bedrijven, de politie of overheden, meldt Amerikaanse nieuwszender CNBC.

De betreffende instanties zouden toegang krijgen tot IP-adressen, woonadressen en Bitcoin-transacties van gebruikers. In het patent valt te lezen dat bijvoorbeeld de politie per gigabyte zal betalen voor de gegevens.

Op dit moment zijn Bitcoin-betalers nog grotendeels anoniem. De transacties worden alleen opgeslagen als gecodeerd nummer, maar dat kan veranderen door het Amazon-patent, waarmee de identiteit van de gebruiker kan worden onthuld.

Enerzijds valt het enorm toe te juichen als een megabedrijf als Amazon Bitcoin-betalingen mogelijk maakt. Anderzijds is de privacy van gebruikers dan niet langer beschermd.

Laat ons weten wat je vindt!