Banken en blockchain: Goldman Sachs toont interesse

Steeds meer banken tonen belangstelling voor blockchain. Zo heeft Goldman Sachs onlangs een microsite opgericht waarop de voordelen van blockchain-technologie worden uitgelegd. De Amerikaanse bank is de laatste in een groeiend rijtje van financiële instellingen die zich bezighouden met de nieuwe technologie.

De pagina is gecreëerd met als doel mensen te informeren over de gedachte achter blockchain en hoe cryptovaluta als bitcoin draaien op de technologie. Hun kernboodschap gaat over de veiligheid van blockchain-technologie: “Blockchain is ontworpen om informatie op te slaan zodanig dat het onmogelijk is om data te verwijderen, toe te voegen of te wijzigen zonder dat dit wordt opgemerkt door andere gebruikers,” aldus Goldman Sachs op haar website.

Hoewel de financiële sector lange tijd erg terughoudend was over cryptomunten is Goldman Sachs al enige tijd betrokken bij op blockchain gebaseerde bedrijven als Circle en zelfs Digital Asset Holdings. De Amerikaanse zakenbank helpt dus al langer dergelijke start-ups, maar heeft nu voor het eerst formeel aangekondigd dat ze blockchain-technologie accepteert.

Ondanks de grote prijsvolatiliteit leidt het geen twijfel dat blockchain-technologie een schokgolf veroorzaakt in diverse industrieën, waaronder de financiële sector. Uit een rapport van Accenture blijkt zelfs dat de kosten van de acht grootste investeringsbanken ter wereld met 12 miljard dollar per jaar kunnen dalen door het gebruik van blockchain-technologie. Dat is een belangrijke uitkomst, omdat de nieuwe technologie dus niet alleen helpt om transacties veiliger en betrouwbaarder te maken, maar ook om de kosten te verminderen.

De toestroom van banken, financiële instellingen en techbedrijven toont de veelbelovende toekomst aan van blockchain-technologie en zijn toepassingen. De initiële belangstelling ontstond doordat het conventionele bankieren ten tijde van de crisis onder druk kwam te staan. Bitcoin bleek een aantrekkelijk alternatief. Maar nu de mogelijkheden van cryptovaluta en blockchain-technologie schier eindeloos lijken kan de implementatie snel uitbreiden naar allerlei sectoren.

Laat ons weten wat je vindt!