Belangrijke CEO: “Bitcoin krijgt veel meer aandacht dan het verdient”

Bitcoin krijgt meer aandacht dan het verdient, maar het fenomeen is nog niet zomaar verdwenen. Dat zegt de CEO van de Amerikaanse bank Morgan Stanley, James Gorman.

Tegen CNBC zei hij donderdag dat Bitcoin verre van een veilige investering is en dat would-be cryptocurrency-bezitters niets moeten verwachten.

“Iets wat in een jaar tijd met 700 procent omhoog gaat is per definitie speculatief,” aldus Gorman. “Dus iedereen die denkt dat hij een stabiele investering doet, houdt zichzelf voor de gek. De munt gaat misschien nog eens met 700 procent omhoog, maar het kan net zo goed de andere kant op gaan.”

Gormans standpunt over Bitcoin lijkt een tikje minder negatief dan dat van zijn collega’s op Wall Street. Zo zei JPMorgan Chase CEO, Jamie Dimon, eerder dat “als je stom genoeg bent om Bitcoin te kopen, dat je daar dan vroeg of laat de prijs voor betaalt.” Ondertussen noemde CEO van Blackrock, Larry Fink, de cryptomunt “een index voor witwaspraktijken.”

De kritiek van de financiële mastodonten heeft weinig effect gehad op de koers van Bitcoin. Op vrijdagavond staat de munt alweer tegen de 7.900 dollar, terwijl de cryptomunt het jaar begon met een prijs van rond de 1.000 dollar.

CEO eerder wel positief over Bitcoin

Eerder was Gorman positiever en noemde hij cryptovaluta meer dan enkel een hype. Hij zei toen tegen CNBC dat de groeiende acceptatie en bruikbaarheid van Bitcoin erop wees dat de munt niet zomaar zou verdwijnen. Al waren er volgens hem wel issues en onzekerheden.

“Is het een nieuwe vorm om vermogen op te slaan? Daar ben ik niet zo zeker van,” zei hij. Ook vond hij het onduidelijk of regelgevers en centrale banken de groei van bitcoin enkel zouden gadeslaan of dat ze zich er ook mee zouden bemoeien.

Daarnaast worstelde de CEO met de reputatie van digitale valuta op het gebied van criminaliteit. “Ondersteunt het mensen die anoniem geld willen gebruiken voor de verkeerde doeleinden? Absoluut,” aldus Gorman.

Voorstanders voorspellen nieuwe records Bitcoin

Voorstanders van Bitcoin voorspellen juist dat de cryptomunt records zal blijven breken, terwijl de acceptatie groeit en de digitale valuta steeds vaker zal worden gebruikt voor financiële transacties. Één analist verwacht zelfs dat Bitcoin binnen vijf jaar net zoveel waard is als Apple.

Laat ons weten wat je vindt!