Bitcoin een bubbel? Critici en fans botsen na weer een nieuw crypto-record

De afgelopen week schoot bitcoin opnieuw omhoog. Reden voor traditionele investeerders om weer over elkaar heen te buitelen om te vertellen dat de bubbel nu echt op knappen staat. Maar de bitcoin-fans zijn juist optimistisch en menen dat de echte groeispurt nog niet eens is begonnen. 

Zowel liefhebbers als critici waren met stomheid geslagen door de exceptionele groei die bitcoin en andere cryptomunten het afgelopen half jaar hebben doorgemaakt. Bitcoin bereikte een paar dagen geleden een nieuw record van meer dan 3.500 dollar, nadat de virtuele munt ‘Independance day’ op 1 augustus succesvol had overleefd. 

Ook veel altcoins hebben een flinke groei doorgemaakt. De cryptomunten die voortkomen uit de populaire ICO’s kenden duizelingwekkende duikvluchten om daarna weer sterker terug te komen. Op dit moment heeft de totale cryptomarkt een waarde van 120 miljard dollar. Dat is net zoveel als Goldman Sachs en Royal Bank of Scotland samen. 

Critici over de bubbel

Hoewel banken als Goldman Sachs de waarde van blockchain-technologie en cryptomunten inzien zijn het toch deze traditionele investeerders die volhouden dat het één grote bubbel is. 

“Het is alleen maar waarde die uit niets is gecreëerd,” zei Rob Moffat, partner bij Balderton Capital, een Londense investeringsmaatschappij. “Er is geen fundament. Het is slechts gebaseerd op perceptie dus je ziet hele vreemde dingen gebeuren.”

In juli zei miljardeninvesteerder Howard Marks nog dat de Bitcoin-boom hetzelfde is als de dotcom-bubbel, die hij destijds al voorspelde. Andere investeringsmaatschappijen, zoals Citadel, vergeleken de cryptomarkt met de Blackberry-bubbel

Vertrouwen in bitcoin

Tegenover deze critici staat een minstens zo grote groep ‘believers’ die het nieuwe record voor bitcoin juist zien als het begin van een ‘Bull run’. 

“Het idee dat dit een bubbel is, is onzin. We staan nog maar aan het begin,” zei voormalig directeur bij CME Group Miguel Vias, nu baas van Ripple, de derde grootste cryptomunt. 

Bitcoin-investeerder en Harvardwetenschapper Dennis Porto stelde onlangs nog dat het mogelijk is dat bitcoin in 2021 meer dan 100.000 dollar waard is. De beroemde crypto-expert Max Keiser zei dat de grootste cryptomunt nog voor het eind van het jaar op 5.000 dollar staat. 

Het pleit is nog niet beslecht, maar het kamp van de fans groeit met de dag. 

 

Laat ons weten wat je vindt!