“Bitcoin kan crashen naar 100 dollar”

Oké, het is niet voor het eerst dat iemand bitcoin dood verklaart, maar deze keer is het niet zomaar iemand. En hij heeft een onderbouwing bovendien.

De laatste weken brak er weer een lichte euforie los op de markten. Ripple ging door het dak en trok bitcoin en andere cryptovaluta mee omhoog. Nu de storm is gaan liggen, is allerminst zeker dat de ellende voorbij is. Sterker nog, de meer kritische technische analisten zien nog veel hobbels op de weg. Zo is er de prominente Poolse analist Marek Paciorkowski. In Business Review durfde hij hardop uit te spreken dat het best zou kunnen dat bitcoin terugzakt naar 100 dollar, wat het laagste punt in vijf jaar zou zijn en bovendien zo goed als het einde van ‘s werelds grootste cryptomunt.

Triangel-patroon van bitcoin

“Gezien het triangel-patroon dat de bitcoin-markt al sinds maart 2018 volgt, en vooral de hoogtes van dat patroon, zal de technische prijs die daaruit voortkomt bij een uitbraak in de huidige trend neerkomen op 100 dollar,” aldus Marek.

“Het is misschien moeilijk te geloven,” vervolgt de pessimistische trader, “maar alles is mogelijk in de financiële markten en je zult rekening moeten houden met dit scenario. Vooral als de pogingen om een lange termijn-rally in te zetten blijven falen en bitcoin onder de 5.500 dollar zakt.”

De analist wijst naar een technische analyse die laat zien dat bitcoin nog altijd in een sterk neerwaartse trend zit, waar hij op korte termijn mogelijk niet meer uit komt. “Elk herstel dat we tot nu toe hebben gezien, vanaf februari 2018, ging gepaard met lagere volumes en interesse van kopers. Onder die omstandigheden hebben we geconcludeerd dat we duidelijk te maken hebben met een neerwaartse trend die overeenkomt met het triangel-patroon,” aldus Marek.

De koers van bitcoin kan alle kanten op

Toch weet ook de analist dat het alle kanten op kan gaan. Volgens hem zou het een gunstig teken zijn als bitcoin de koers van 7.715 dollar bereikt. Zakt hij onder de 5.613 dollar dan ziet hij dat als een definitief signaal dat het misgaat en adviseert hij om uit te stappen.

Zuivere technische analyse heeft heel wat crypto-traders al miljoenen opgeleverd, maar de echte analisten weten ook dat de grillige cryptomarkt moeilijk te voorspellen is. Bovendien spelen erbij de meesten die grote uitspraken doen over de koers andere belangen mee. Toch: laat het een waarschuwing zijn en de euforie een beetje temperen.

Laat ons weten wat je vindt!