Bitcoin is nu bijna drie keer zoveel waard als ounce goud

Iets meer dan vijf maanden geleden bereikten de bitcoin- en de goudprijs pariteit. Dat was toen groot nieuws. Inmiddels is bitcoin bijna drie keer zoveel waard als de traditionele goudstaven. 

Vandaag stond de bitcoin even boven de 3.400 dollar. Een troy ounce goud, ongeveer 31 gram, kostte op hetzelfde moment rond de 1.250 dollar. Het verschil moge duidelijk zijn. Bitcoin heeft een veel grotere prijsstijging doorgemaakt, al blijft de munt voorlopig nog een stuk volatieler dan goud. 

Over het algemeen is dit het zoveelste teken aan de wand dat de cryptomarkt volwassen wordt in de ogen van een groeiende groep professionele investeerders. Niet voor niets is de totale waarde van de markt nog nooit zo groot geweest. 

Symbolische vergelijking

Hoewel de vergelijking met de goudprijs voornamelijk symbolisch is, is het toch opvallend. Bitcoin-liefhebbers hebben de digitale munt namelijk lange tijd vergeleken met goud. Ze noemden de cryptovaluta een betere investering, omdat hij digitaal is en aantoonbaar beperkt in hoeveelheid. 

Relatie goud en bitcoin

Toch is het nog steeds lastig om te bepalen of er een relatie is tussen de marktprijs van goud en bitcoin. In het verleden is gepoogd een correlatie aan te tonen, maar die is nauwelijks gevonden. Een rapport van CoinDesk wees uit dat beiden weliswaar worden beschouwd als geschikte alternatieve investeringen in roerige beurstijden, maar dat er weinig gelijkenis is in marktbewegingen. 

 

Laat ons weten wat je vindt!