Bitcoin leeft op na start futurehandel. Maar wees voorzichtig

Bitcoin heeft positief gereageerd op de start van de futurehandel zondag. De koers steeg van rond de 15.000 dollar voordat de handel begon op de CBOE naar ruim 16.340 dollar op moment van schrijven.

De belangstelling voor de futurehandel was zo overweldigend dat de website van de CBOE vrijwel direct plat ging. De scherpe prijsstijging zorgde er ook voor dat twee zogenoemde ‘circuit breakers’ werden geactiveerd. Deze waren ingebouwd om handelaren de kans te geven om een pauze in te lassen en tijd te hebben voor heroverweging in het geval van sterke koersschommelingen.

Elke prijsstijging of -daling van meer dan tien procent triggert een handelsstop van twee minuten. Stijgt of daalt de koers met meer dan twintig procent dan wordt er een pauze van vijf minuten ingelast. Alleen al op zondag is er voor meer dan 30 miljoen dollar aan futures verhandeld. Dat, terwijl beurshandelaren normaal alleen van maandag tot vrijdag werken. Naar verwachting zal maandag dus ook een drukke dag worden voor de Bitcoin-futurehandel.

Bij futurecontracten worden grondstoffen of financiële producten verhandeld tegen een vooraf vastgestelde prijs voor een bepaalde datum. Kopers en verkopers kunnen zich daarmee indekken tegen prijsschommelingen. Bitcoin zet met de futurehandel een belangrijke stap richting de traditionele financiële sector.

Gevaar van Bitcoin-handel

Maar de handel is niet zonder gevaar. Er kunnen problemen ontstaan als een van de twee partijen de transactie niet kan uitvoeren. En die kans neemt toe als de prijs stevig schommelt, wat uiteraard bij Bitcoin het geval is. Niet voor niets waarschuwen centrale bankiers en overheden voor de handel in de volatiele cryptomunt. Vooralsnog houdt het weinig mensen tegen, al zijn de meesten er wel van overtuigd dat er een dip aan zit te komen.


Maak gratis een account aan bij BTC DIRECT en betaal met iDeal!

Laat ons weten wat je vindt!