Bitcoin-overlijdensberichten: de verzamelde werken

Je kent het wel, op een feestje, bij familie of op het werk: een goed gesprek over bitcoin of andere cryptomunten is niet compleet zonder opmerkingen als “het is puur gespeculeer, er zit geen waarde achter, tulpenmanie!”, of “die bitcoin-hype is één grote zeepbel”. De sceptici zijn niet bijzonder goed ingelezen in de stof, maar weten met zekerheid te zeggen dat bitcoin vandaag of morgen een stille dood zal sterven.

Overlijdensberichten

Ook in de pers passeren veel ongezouten meningen over de crypto-industrie de revue. Op de site 99bitcoins.com staat een mooie verzameling van nieuwsberichten door de jaren heen, die bitcoin doodverklaren. Van het fijn geschreven “Bitcoin sees the Grim Reaper” in NY magazine (januari 2016, bitcoin koers 105,70 dollar) tot bijvoorbeeld een quote van zakenbank Morgan Stanley in Yahoo! News (juli 2017, bitcoin koers 2410,55 dollar) die stelt dat bitcoin-acceptatie virtueel nihil is en daarbovenop nog aan het krimpen is ook.

Het is onder bitcoin-liefhebbers een grap geworden om de munt dood te verklaren. Er is zelfs een service in het leven geroepen, waarmee je met één druk op de knop een nieuwe krantenkop kunt genereren: de bitcoin obituary generator. De bitcoin is daar inmiddels 142 keer gestorven. Klik op de link en er verschijnen koppen als: “Is dit de crash van bitcoin?”, “Het is bye bye voor bitcoin” of “Bitcoin is zo dood als Michael Jackson”. Maar kenners weten: bitcoin is nog nooit zo levend geweest. 

Laat ons weten wat je vindt!