“Bitcoins wisselvallige koers laat zien dat de munt niets waard is”

Wat is de Bitcoin waard? Daarover verschillen voor- en tegenstanders sterk van mening. James Mackintosh van The Wall Street Journal hoort duidelijk tot het kamp dat de munt weinig waarde toedicht. Het bewijs vindt hij in de volatiliteit van de cryptovaluta. 

In zijn column voor de zakenkrant schrijft hij: “Is een Bitcoin 500.000, 5.000, 500 of 0 dollar waard. Ik ben geneigd om 0 dollar te zeggen. Vooral als de waardering afhangt van of de Bitcoin gebruikt wordt als een wereldwijde digitale munt die de dollar moet vervangen.”

Want dat lijkt Mackintosh onwaarschijnlijk. “Er is geen enkele kans dat de Bitcoin de dollar kan vervangen, om de simpele reden dat hij slecht ontworpen is. Bitcoin kan maar een heel laag aantal transacties verwerken en gebruikt daar een buitensporige hoeveelheid elektriciteit voor, waardoor de munt totaal ongeschikt is om als gewoon geld gebruikt te worden.”

Twee pizza’s

De WSJ-columnist legt uit dat er sprake is van een Catch-22: “Je wil niet degene zijn die in 2010 voor 10.000 Bitcoins twee pizza’s kocht toen de Bitcoin nog maar een paar cent waard was. Die 10.000 Bitcoins zijn nu namelijk 40 miljoen dollar waard. Maar als niemand de Bitcoin uit gaat geven, zal het nooit een valuta kunnen worden.”

Koffiedik kijken

Volgens Mackintosh zijn er twee mogelijke toekomstperspectieven voor Bitcoin: de cryptovaluta wordt gebruikt als drugsgeld of als digitaal goud. Hoewel er nu nog nauwelijks drugshandel in Bitcoins plaatsvindt, zou de munt daar volgens de columnist wel geschikt voor zijn. Hij raamt na allerlei berekeningen de waarde dan op 571 dollar. 

Mackintosh ziet daarnaast parallellen met goud: ook het edelmetaal heeft alleen waarde omdat wij bepalen dat het waarde heeft. Dat zou voor Bitcoin ook kunnen gelden. Dan zou de munt wel 5.500 dollar waard kunnen worden, denkt de journalist.

Laat ons weten wat je vindt!