Blockchain als basis voor nieuwe economische plannen India

De regering van premier Modi heeft eind 2016 harde maatregelen genomen om corruptie en belastingontduiking aan te pakken en meer controle te krijgen op de geldstromen. De 500 rupi en 1000 rupi biljetten, 80% van de geldomloop, zijn ongeldig verklaard – er was een periode van enkele weken waarin deze konden worden ingewisseld bij de bank – en er is een volledig digitaal, biometrisch betalingssysteem uitgedacht.

De Unique Identification Authority of India (UIDAI) heeft de mobiele app Aadhaar ontwikkeld. Mensen kunnen zo hun bankrekening linken en allerhande financiële zaken regelen. Dit is een soort Paypal-app, maar dan uitgebreid met DigiD en vingerafdruk of irisscan als verificatie. Op dit moment kan het systeem al meer dan 100 miljoen biometrische verificaties per dag aan. Dit aantal wordt opgevoerd naar 400 miljoen.

Op deze wijze hoopt India in één keer de sprong te maken van grotendeels op contant geld gebaseerde economie – de 1,2 miljard Indiërs rekenen meer dan 90% van de transacties met contant geld af – naar een volledig digitaal systeem gebaseerd op identiteit en biometrie. In Nigeria is eenzelfde sprong gemaakt van contant geld naar het betalingssysteem M-Pesa op de smartphone; 3 jaar na de start van het project is het al de populairste manier van betalen in het afrikaanse land.

Uit statistieken van Quartz blijkt dat 86% van de Indische bevolking digitale betalingen gaat uitvoeren in 2017. Verwacht wordt dat de digitale betalingsmarkt in India zal groeien tot 450 miljard euro in 2020.

Rajashekara Maiya, vice-president en head product strategy bij financiële data-gigant Finacle: “Blockchain technologie zal een grote rol gaan spelen door deze transacties veilig, onmogelijk te hacken en transparant te maken. De tussenliggende partij wordt overbodig, real-time online transacties zijn mogelijk en de data zijn veilig. Finacle spreekt met veel academici en Silicon Valley start-ups, gespecialiseerd in blockchain. Een team van 40 werknemers, de zogenaamde blockchain black bench, gebruiken hun kennis om oplossingen te creëren op dit gebied.”

De handel in bitcoin en andere cryptocurrency is in korte tijd zeer gestegen in India. Mensen zien het als een alternatief voor het door de overheid gepresenteerde economische beleid. Het land is van plan binnen afzienbare tijd de cryptomarkt te reguleren.

Laat ons weten wat je vindt!