Blockchain en het gevaar van de kwantumcomputer

Blockchain-technologie is een relatief nieuwe uitvinding. Langzaam maar zeker krijgt de technologie meer bekendheid en ontstaat er serieuze interesse buiten de encryptie-gemeenschap. Maar er is één probleem.

Volgens Gregory Shannon, hoofdonderzoeker aan de Carnegie Mellon University, is blockchain-technologie zeer geschikt voor het organiseren van economische en financiële systemen wereldwijd, maar ook nuttig voor de gezondheidszorg en medische industrie.

Al is versleuteling van data op dit moment een zeer veilige manier om data uit te wisselen binnen netwerken, toch ligt er een gevaar op de loer: kwantumcomputers. De immense rekenkracht die een kwantumcomputer theoretisch aan de dag zou kunnen leggen, kan de standaard encryptie van de huidige blockchains, zoals de SHA-256-encryptie waarop de bitcoin-blockchain is gebaseerd, eenvoudig breken.

Hoe ver de ontwikkeling op het gebied van kwantumcomputers nu is gevorderd is ietwat onduidelijk. Er zijn grote onderzoeksprojecten bezig, onder andere in China, bij Microsoft en aan de TU in Delft. De verwachting is dat het nog 5 tot 10 jaar gaat duren voor de eerste kwantumcomputer op de particuliere markt gaat komen. Maar de ontwikkeling zou ook veel sneller kunnen gaan.

Tijd dus voor actie. Er moet een passend antwoord komen op dit veiligheidsrisico. Shannon gelooft dat de oplossing ligt in dezelfde technologie: een kwantum-resistent protocol op basis van kwantumberekening. Zo lang de versleuteling verzekerd blijft door gebruik te maken van deze veiligheidsmaatregelen, zullen de data zonder problemen kunnen worden uitgewisseld.

In de afgelopen maand zijn nieuwe initiatieven opgekomen, die hard werken aan kwantum-resistente blockchain-applicaties, zoals de Quantum Resistant Ledger (QRL) en Antshares, een Chinees gedecentraliseerd platform.

Nu blockchain-technologie wereldwijd meer en meer wordt gebruikt voor het beheren van financiële informatie en persoonlijke data, is het essentieel om deze technologie ook in de toekomst veilig en betrouwbaar te houden.

Laat ons weten wat je vindt!