Blockchain gaat helpen bij de opsporing van vluchtelingen

Het is een prachtig initiatief: twee organisaties gaan samenwerken om met blockchain-technologie vluchtelingen op te sporen. Blockchain kan zo bijdragen aan de hereniging van families. 

Er zijn steeds meer NGO’s die het potentieel van blockchain inzien en willen benutten. Een daarvan is REFUNITE dat een samenwerking is aangegaan met IOTA, de business-to-business-token. REFUNITE is de grootste database voor vermiste personen ter wereld. Door de handen ineen te slaan kunnen gezinnen elkaar sneller terugvinden. 

Duizenden vluchtelingen zoeken familie

Dagelijks moeten wereldwijd meer dan 28.000 mensen hun huis uitvluchten als gevolg van onderdrukking en oorlog. Volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, zijn er momenteel 65,6 miljoen mensen op de vlucht. 

David Sonstebo, co-founder van IOTA, ziet het als een mooie taak voor zijn bedrijf om vluchtelingen te helpen om hun familie terug te vinden. “Als je kijkt naar de omvang van vluchtelingenkampen dan heb je een oplossing nodig die om kan gaan met dergelijke grote aantallen. Op dit moment is IOTA het enige schaalbare gedistribueerde grootboek zonder toeslagen. Bovendien is de IOTA Foundation nu al betrokken bij de ontwikkeling van technologie om de situatie van vluchtelingen en mensen in arme landen te verbeteren. We deden bijvoorbeeld afgelopen jaar mee aan “Hack4Farming” in Kenia om er achter te komen hoe we onze techniek kunnen gebruiken om de agrarische sector te optimaliseren.”

Op dit moment is REFUNITE in meer dan 25 landen actief. De organisatie helpt specifiek bij de hereniging van vluchtelingen met hun familie. “Families raken elkaar meestal kwijt in de nasleep van een conflict. Vaak zien ze elkaar nooit meer terug. Wij helpen meer dan 700.000 vluchtelingen bij de zoektocht naar hun geliefden,” vertelt mede-oprichter Christopher Mikkelsen. 

Blockchain helpt bij zoektocht

Mikkelsen beschouwt de samenwerking met IOTA als een kans om aan een gezamenlijke filosofie te werken: Beide organisaties willen mensen in de derde wereld door middel van distributed ledgers en gedecentraliseerde technologie toegang bieden tot de kenniseconomie. 

De baas van REFUNITE gelooft in samenwerkingen met private bedrijven en stichtingen die een start-up-achtige benadering hebben van filantropie. “We zijn ervan overtuigd dat de vele uitdagingen waar onze wereld voor staat alleen kunnen worden opgelost door win-win partnerships in plaats van pure liefdadigheid,” besluit Mikkelsen. 

 

Laat ons weten wat je vindt!