Blockchain voor een betere wereld: boeren krijgen eerlijke prijs voor koffie

Blockchain-technologie gebruiken om de wereld te verbeteren. Het is een veel gehoord streven, maar in de praktijk gebeurt er weinig. FairChain brengt daar verandering in met het merk Moyee Coffee. Met behulp van blockchaintechnologie wil het bedrijf koffieboeren een eerlijkere prijs voor hun producten bieden.

Moyee Coffee biedt koffieboeren eerlijke prijs

Business Insider sprak met Sylvain Mignot, projectmanager blockchain bij FairChain. “De boeren die de koffiebonen verbouwen kunnen ze aan ons verkopen voor 20 procent meer dan de marktprijs die ‘Big Coffee’ hanteert,” begint Mignot.

“Omdat de blockchain transparant is, kan elke speler op het netwerk realtime volgen waar de bonen zijn in de keten en wat de waarde ervan is. We gebruiken de blockchain als een leugendetector. Zo beschermen we de boeren.”

Uiteindelijk draait het om het meten van waarde. “Het meten van waarde, bij elke stap, is voor ons heel belangrijk. Als je blockchain toepast op zo’n logistieke keten, creëer je transparantie. Bij de ‘Big Coffee’-bedrijven zie je een balans van 85 procent voor het bedrijf en 15 procent voor de boer. Wij willen naar een verdeling van fiftyfifty streven. En dat lukt nu al aardig; we zitten momenteel op 43 procent voor de boer.”

Eigen token voor Moyee Coffee

Uiteindelijk wil Moyee Coffee een eigen token uitbrengen. “We willen introduceren dat als je een pak koffie koopt, je onze digitale munteenheid krijgt. Je kunt daarnaast ook de coin los kopen. Zo willen wij de klant ook naar de logistieke keten toe trekken. Je kunt met behulp van de munten een volgend pak koffie goedkoper krijgen.”

“Maar je kunt ook de boeren een extra fooi geven en zelfs investeren in machines die de boeren gebruiken. En als laatste kun je met de munten investeren in ons bedrijf. Zo kan je aandeelhouder worden, zodat wij dat geld weer kunnen gebruiken voor ons doel,” besluit Mignot.

Laat ons weten wat je vindt!