Centrale bank van Iran verbiedt cryptohandel bij banken

De centrale bank van Iran heeft alle banken en financiële instellingen verboden om in cryptovaluta te handelen. Als reden worden witwaspraktijken aangevoerd.

Reuters citeert het staatspersbureau IRNA: “Banken en beurzen mogen deze munten noch kopen of verkopen noch promoten. Alle cryptovaluta kunnen gebruikt worden voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. In het algemeen kunnen ze worden ingezet voor het overschrijven van crimineel geld.”

De ban komt in een tijd dat het land zich opmaakt voor mogelijke nieuwe sancties van de VS, waardoor de nationale munt, de rial, ongekend laag staat. Verder heeft Iran de wisselkoersen van de officiële en de open markt samengevoegd en alle geldwissels buiten banken verboden. Zo hoopt het land de noodlijdende financiële instellingen te steunen en een verdere koersdaling te voorkomen.

Van de ene kant is Iran fel tegenstander van cryptovaluta en wil de regering ze controleren, omdat ze te ‘onbetrouwbaar en risicovol’ zouden zijn. Van de andere kant zou de overheid net als in Venezuela bezig zijn met een ‘staatscryptomunt’. Het gaat al jaren economisch erg slecht met Iran. De Europese en Amerikaanse sancties hebben het land hard getroffen.

Laat ons weten wat je vindt!