Coinbase wijst Bitcoin Cash af. Maar mag dat wel?

De omstreden ‘hard fork’ waaruit Bitcoin Cash waarschijnlijk vandaag gaat ontstaan, zal niet alleen bitcoin opsplitsen. Het leidt ook tot een scheiding tussen de cryptobeurzen. Coinbase, een van de populairste beurzen wereldwijd, heeft aangegeven dat het de tweedeling niet zal ondersteunen. Dat betekent dat gebruikers geen toegang hebben tot de aftakking van bitcoin. 

Juridische problemen voor Coinbase

Deze stellingname is in tegenspraak met het eigendomsrecht wat voorschrijft dat het product van een asset toebehoort aan de eigenaar van het origineel. Dus het lijkt niet terecht dat Coinbase haar klanten Bitcoin Cash onthoudt terwijl ze recht hebben op een gelijke hoeveelheid van de afgesplitste munt. 

Tim Wu, een prominent jurist met technische expertise, legt in een serie tweets uit dat Coinbase “zware, wellicht zelfs desastreuze juridische problemen uitlokt” door zijn beslissing om klanten niet de volledige waarde van de Bitcoin ‘fork’ te geven. 

Wu maakt de vergelijking met de boer die een koe heeft, die een kalf heeft gekregen. Het zou absurd zijn als het kalf dan niet toebehoort aan de boer. Ook vergelijkt hij het met een aandelensplitsing, waarbij een handelaar weigert de nieuwe aandelen uit te geven aan de bezitters ervan. Dat is wat Coinbase nu aan het doen is, vindt de jurist.

Coinbase verdedigt

Coinbase is altijd open geweest en heeft steeds gezegd dat het geen enkele munt zal ondersteunen die voortkomt uit deze ‘fork’. Het bedrijf schrijft ook in de gebruikersovereenkomst dat het zelf mag bepalen welke veranderingen in de Bitcoin-software wel of niet worden geaccepteerd. 

Maar dat is volgens Wu niet genoeg om mogelijke juridische problemen te voorkomen. “Het punt is dat als je koeien houdt voor iemand anders, ik er niet zeker van ben dat het genoeg is om te zeggen “we verkopen geen kalf”, aldus Wu in een e-mail aan Fortune. 

Coinbase heeft aangegeven dat als het in de toekomst besluit toch Bitcoin Cash te ondersteunen het de munt zal distribueren overeenkomstig met de opgebouwde waarde van de fork op 1 augustus. 

Laat ons weten wat je vindt!