Crypto niet schaalbaar genoeg om als geld te fungeren

Cryptovaluta zijn nog niet geschikt om op grote schaal gebruikt te worden. Dat zegt de Bank of International Settlements (BIS) in een nieuw rapport.

De BIS, een in Zwitserland gevestigde organisatie die bestaat uit zestig van ‘s werelds grootste centrale banken, vindt dat cryptovaluta onvoldoende schaalbaar zijn om net als geld een ruilmiddel te worden in de wereldeconomie. Het rapport beschrijft drie gebreken van cryptomunten waardoor ze geld nooit kunnen vervangen. Dat zijn schaalbaarheid, stabiliteit en vertrouwen.

Crypto kan geld niet vervangen

BIS noemt de gedecentraliseerde aard van cryptovaluta eerder een gebrek dan een kracht. De organisatie van centrale banken schrijft dat “het vertrouwen ieder moment kan vervliegen vanwege de fragiliteit van de gedecentraliseerde consensus waarmee transacties worden geregistreerd.” Het rapport stelt dat de meeste blockchains op hun best een transactie ‘naar alle waarschijnlijkheid’ kunnen finaliseren. De bank vindt blockchain-forks, waarbij een cryptomunt splitst, dan ook een slecht idee vanwege het risico van een ‘compleet verlies aan waarde’.

De organisatie waarschuwt ook dat naar mate de blockchain groeit, het verwerken van transacties zoveel elektriciteit en computerkracht vraagt dat zelfs de grootste computers dat niet aan kunnen.

Grote transactievolumes en prijsmanipulatie

BIS vreest vooral grote transactievolumes. Bij een massa-adoptie van crypto zou het ‘hele internet tot stilstand komen’ door de hoge vraag. Minder dramatisch schetst de BIS een beeld van een overvolle blockchain, waarvoor geldt dat hoe meer mensen crypto gebruiken hoe omslachtiger en trager transacties worden.

Verder is de bank bezorgd over de concentratie van macht bij alle cryptocurrencies en noemt het probleem van prijsmanipulatie waarbij een kleine groep miners de valuta controleert.

Het rapport focust zich nadrukkelijk enkel op het proof-of-work-principe, hoewel het erkent dat er ook andere consensus-mechanismen zijn, net als er ook schalingsoplossingen zijn zoals het Lightning Network. BIS stelt dat deze methoden zichzelf eerst nog moeten bewijzen in de praktijk.

Het rapport is wel erg conservatief en gaat enkel uit van de status quo. De analisten hebben geweigerd om innovatieve oplossingen mee te nemen en doen dus eigenlijk net alsof crypto en blockchain zich niet voortdurend ontwikkelen. Erg vernieuwend is het rapport bovendien niet. De genoemde problemen zijn al jaren bekend.

Laat ons weten wat je vindt!