Dit moet je weten als je crypto op een exchange laat staan

Cryptocurrency exchanges zoals Binance, KuCoin en HUOBI worden dagelijks door duizenden mensen wereldwijd bezocht. Helaas heeft niet iedereen goede bedoelingen. Voorkom dat slachtoffer wordt van phishing en hackers door een aantal belangrijke stappen te ondernemen. In dit artikel vertellen we je precies hoe dit moet.

Hoe maak je veilig gebruik van een crypto exchange?

Wees altijd voorzichtig wanneer je een crypto exchange bezoekt. Hackers verzinnen allerlei manieren om aan je inloggegevens te komen. Zo moet je erg oppassen voor ‘phishing’. Dit betekent dat er een nepwebsite wordt gebouwd die veel weg heeft van een traditionele exchange. De verschillen zijn soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden, en in het verleden zijn veel investeerders er al ingetrapt. Controleer daarom altijd of het website adres van de ‘exchange’ klopt. Een website is betrouwbaar wanneer een groen slotje voor staat. Kijk ook even of de letters van de URL niet zijn vervangen door cijfers, want ook dan is het geen zuivere koffie.

Gehackte exchanges

In het verleden zijn exchanges het doelwit geweest van hackers. Zo verloren tientallen investeerders veel geld nadat onder andere Bitfinex en Mt.Gox werden gehackt. Een klein overzicht van gehackte exchanges in het verleden:

Naam van de exchange Wanneer? Hoeveel gestolen? Aantallen
Silk Road Oktober 2013 270 miljoen dollar 171,955 BTC
MtGox Maart 2014 700 miljoen dollar 850,000 BTC
Bitfinex Augustus 2016 72 miljoen dollar 120,000 BTC
BitGrail Februari 2018 195 miljoen dollar 17,000,000 NANO
Zaif September 2018 60 miljoen dollar 5,966 BTC

Maak een apart e-mailadres aan

Laat je niet afschrikken door het bovenstaande overzicht. Over het algemeen zijn exchanges veilig als je voorzichtig handelt. Neem het aanmaken van een account op een exchange. Wanneer je dit doet moet je een e-mailadres en wachtwoord hebben om later mee in te loggen. Het is verstandig om een apart e-mailadres voor de exchange te gebruiken. Daarmee voorkom je dat een hacker het wachtwoord kan achterhalen via password reset.

Verzin een sterk wachtwoord

Verzin altijd een wachtwoord die je nog nooit eerder hebt gebruikt, zodat een hacker het niet kan raden. Gebruik verschillende cijfers, letters en speciale tekens. Natuurlijk moet je het wachtwoord zelf ook niet vergeten. Schrijf het desnoods op een papiertje, en leg het op een verborgen plek. Sommige investeerders bewaren hun wachtwoorden zelfs in een kluis. Dit is aan te raden wanneer je een groot bedrag op een cryptocurrency exchange hebt staan.

Schakel tweestapsverificatie in

Na het aanmaken van een origineel e-mailadres en wachtwoord kun je het beste ‘tweestapsverificatie’ inschakelen. Je vindt deze optie terug bij ‘instellingen’ op je account. Tweestapsverificatie betekent dat je na het inloggen een speciale code ontvangt op je telefoon. Het hoort bij de app ‘Google Authenticator’, die je eerst moet installeren. Vervolgens zie je een paar cijfers verschijnen die je moet invullen tijdens het inloggen. Dit maakt het voor een persoon met kwade bedoelingen onmogelijk om in te loggen op jouw account.

Computer en crypto beveiliging

Naast het beveiligen van je exchange account dien je ook aandacht te besteden aan je computer zelf. Gebruik altijd goede antivirussoftware om de pc te beschermen. Op die manier hebben zogeheten ‘keyloggers’ geen kans van slagen. Dit zijn speciale programma’s die al je toetsaanslagen registreren. Vervolgens wordt deze informatie doorgestuurd aan de ontwikkelaar, met alle nare gevolgen van dien. Met het installeren van een antivirusprogramma en een firewall kun je dit vrij eenvoudig voorkomen.

Zorg voor updates en een back-up

Zorg regelmatig voor een update van je computer. Met verouderde software loop je meer risico. Vergeet daarnaast niet om een back-up te maken van een wallet. Het feit dat je cryptocurrency veilig is opgeslagen geeft ongetwijfeld een goed gevoel. Zorg er wel voor dat de back-up is versleuteld, zodat niemand toegang heeft tot jouw digitale munten.

Gebruik een offline wallet voor grote bedragen

De meeste exchanges geven aan dat ze volledig veilig zijn. Men heeft geleerd van het verleden en gebruikt allerlei geavanceerde beveiligingstechnieken. Toch raden we aan om geen grote bedragen in een online wallet op te slaan. De kans om gehackt te worden is helaas altijd aanwezig. Bij grotere bedragen zou je eventueel een offline wallet kunnen gebruiken. Omdat het niet verbonden is met het internet hebben hackers geen schijn van kans. Een bekende hardware wallet is bijvoorbeeld de Ledger Nano S.

Het risico blijft

Wanneer je deze en bovenstaande tips hanteert kun je met een gerust hart crypto op een exchange laten staan. Wees desondanks altijd voorzichtig wanneer je handelt in digitale valuta. Met het bewaren van cryptocurrencies op een exchange loop je altijd een risico. Neem je liever het zekere voor het onzekere? Dan is een hardware wallet misschien toch de beste optie. Laat je keuze voor een online of offline wallet afhangen van het door jouw geïnvesteerde bedrag en het vertrouwen dat je hebt in een crypto exchange.

 

Laat ons weten wat je vindt!