Investeerders in Duitse ICO’s hebben tot wel 90 procent verlies geleden

Investeerders die geld hebben gestoken in Duitse ICO’s (Initial Coin Offerings) zijn er veelal niet best vanaf gekomen. Daarover schreef de Duitse Cointelegraph maandag.

Zakenblad Wirtschaftswoche vergeleek de initiĆ«le tokenprijs van ICO’s van Duitse startups met de koers begin deze maand. In het rapport staat dat met verliezen tot wel 90 procent de cryptomunten van de startups nog meer hebben verloren in waarde dan de belangrijkste cryptovaluta als bitcoin en ethereum, die immers ook fors in prijs zijn gezakt sinds eind 2017.

Volgens Wirtschaftswoche zijn er tot nu maar acht startups met een hoofdkantoor in Duitsland die een ICO hebben voltooid. De meeste andere ICO’s van Duitse origine zijn uitgevoerd door onafhankelijke bedrijven in het buitenland. Zo is de munt van de Naga Group, die genoteerd is aan de beurs van Frankfurt, gekocht door Naga Development Association Ltd. en uitgegeven in Belize.

Van de vele Duitse bedrijven die tokens hebben uitgegeven zijn alleen financieel platform Neufund en de winkel-app Wysker in staat gebleken om de waarde van hun tokens op peil te houden. Vijf andere projecten hebben tussen de 40 en 92 procent verloren.

Afgelopen zomer meldde Bitkom al dat Duitse IT-startups nog altijd de voorkeur geven aan de klassieke Initial Public Offering (IPO) boven de ICO om kapitaal op te halen. 22 procent van de ondervraagden gaf aan een IPO na te streven, terwijl slechts drie procent interesse had in een token offering om aan geld te komen.

ICO’s, waarbij crypto-startups tokens verkopen om geld op te halen voor hun project, waren korte tijd een grote hype. Er was even veel geld te verdienen met tokens die bij uitgave goedkoop waren om vlak daarna door het dak te gaan. Maar toen meer en meer bleek dat de projecten achter de ICO’s vaak weinig voorstelden en uit niet meer bestonden dan een flitsende website en een leuk geschreven white paper stortte de markt in. Momenteel hebben ICO’s een slechte naam. Het is wachten tot startups overtuigend bewijs leveren dat ze in staat zijn om hun beloften waar te maken.

 

Laat ons weten wat je vindt!