Finland lost problemen met vluchtelingen-identiteit op met Blockchain

Finland zegt de problemen rond het toekennen en vaststellen van de identiteit van vluchtelingen te hebben opgelost. Een systeem op basis van blockchain-technologie slaat data op van asielzoekers.

Vluchtelingenhulp transparanter via prepaid card

Het Scandinavische land steunt de vluchtelingen door ieder van hen bij aankomst een prepaid debitcard te overhandigen in plaats van contant geld. Op deze manier wordt de identiteit van de kaarthouder gelinkt aan de blockchain.

Blockchain is de oplossing

De Finse immigratie service directeur Jouko Salonen vertelt aan website Technology Review: “De kwestie van een ‘sterk ge-authenticeerde identiteit’ is geen probleem meer. We hebben een manier gevonden om dat op te lossen.”

De prepaid cards worden geleverd door lokale startup MONI. Ze fungeren als vervanging van een bankrekening en zijn meer dan een simpele betaalkaart.

Het uitgeven van deze prepaid cards maakt het voor de Finse overheid mogelijk om het uitgavenpatroon te volgen en te koppelen aan de desbetreffende vluchteling. Dit is mogelijk door het transparante en onveranderbare karakter van de Blockchain.

Financiële inclusie

“Ons doel is altijd financiële inclusie geweest, en dan met name het helpen van mensen uit ontwikkelingslanden”, aldus MONI CEO Antti Pennanen.

Het oplossen van de problemen rond vluchtelingen-identiteit is in het Europees Parlement op het moment een heet hangijzer. Hier wordt veel belang aan gehecht.

EU-task force kijkt naar Ethereum

Een EU-task force is aan het kijken naar de mogelijkheden van het Ethereum Blockchain netwerk bij de aanpak van dit probleem. Er is een eerste budget van 850.000 euro uitgetrokken om dit verder te onderzoeken.

Deze organisatie gaf vorige maand aan: “EU-landen die samenwerken met andere landen en organisaties (zoals NGO’s) zijn gebaat bij innovatieve oplossingen bij het managen van toenemende vluchtelingenstromen en hun tijdelijke opvang in verschillende landen.”

Laat ons weten wat je vindt!