Gezonde dip? Bitcoin onder 11.000 dollar

Zowel in de mainstream media als op crypto-fora is het het gesprek van de dag: de bitcoin dipt. En niet zo’n klein beetje ook. De munt verloor in enkele dagen tijd veertig procent van zijn waarde. Is het de gezonde correctie waar we op zaten te wachten of is er meer aan de hand?

Hoewel media spreken van een crash is de koersval feitelijk kleiner dan die we eerder dit jaar zagen toen correcties van 45 procent vrij normaal waren. Wat wel opvalt is dat de meerderheid van de altcoins grote klappen krijgt. Bitcoin Cash verloor bijvoorbeeld 35 procent van zijn waarde in 24 uur tijd. Ook Ethereum en Litecoin gingen hard achteruit. Het verlies is duidelijk zichtbaar in de marktstatistieken. De totale market cap van cryptovaluta is in één dag tijd gedaald van 650 miljard dollar naar 430 miljard. Deze correctie zat er aan te komen, al hadden analisten ingeschat dat de dip pas in januari zou plaatsvinden.

De crash is niet helemaal te verklaren. De groeiende populariteit van bitcoin cash kan er mee te maken hebben, hoewel die dus ook onderuit ging. Ook zou de daling kunnen zijn versterkt door shortposities die zijn opgebouwd, nadat de termijnbeurzen in Chicago futures op de bitcoin hebben geïntroduceerd. Dat houdt in dat handelaren grote hoeveelheden bitcoins op termijn verkopen in de hoop dat ze die later goedkoper kunnen terugkopen.

Maar de belangrijkste verklaring is gewoon de stormachtige groei die bitcoin de afgelopen maand doormaakte. Zulke pieken worden meestal gevolgd door correcties. De meeste investeerders verwachten dat de dip een heleboel mensen zal verleiden om alsnog in te stappen, waardoor de koers weer omhoog gaat.

Laat ons weten wat je vindt!