Grote bitcoinbeurs BTC-e offline. Geruchten over witwaspraktijken zwellen aan

Cryptobeurs BTC-e is nog steeds uit de lucht na “ongepland onderhoud” dat gisteren begon. 

Het handelsplatform uit Rusland houdt haar gebruikers slechts mondjesmaat op de hoogte over het probleem. Het zou “onvoorzien” zijn en invloed hebben op het “datacentrum” van de beurs. 

Grote beurs blijft offline

In de laatste Engelstalige tweet van BTC-e staat dat het bedrijf “doorgaat met onderhoudswerkzaamheden” en gebruikers “op de hoogte zal houden”.

Er zijn vermoedens dat er grote geldbedragen verdwenen zijn en dat de beurs daarom uit de lucht is. Op Twitter en Reddit is een tijdlijn verschenen waarop te zien is hoe 66.000 bitcoins uit een hardware wallet zijn verdwenen enkele uren voor de black-out. 

Geld verdwenen

Bij de berichtgeving staat: “En terwijl BTC-e uit de lucht is, wordt 169 miljoen dollar aan bitcoins witgewassen via honderden wallets.” Volgens de ABC news is een 38-jarige Rus, een sleutelfiguur binnen de Russische exchange BTC-e, gearresteerd in Griekenland op verdenking van het witwassen van minstens 4 miljard dollar.

BTC-e is niet de enige grote beurs die recent problemen heeft. Veel exchanges hebben last van ddos-aanvallen. Coinbase, de grootste exchange van Amerika, ligt er geregeld uit, omdat het systeem moeite heeft met de toegenomen vraag. Poloniex moet ook al weken alle zeilen bijzetten om het grote aantal transacties te kunnen verwerken. Een vertraging van enkele dagen bij het opnemen van cryptovaluta is aan de orde van de dag. Maar mochten de geruchten over de witwaspraktijken bij BTC-e waar zijn, dan is dit een probleem van een totaal ander nivo. Dan moeten we terugdenken aan het debacle van de Japanse cryptocurrency exchange Mt. Gox in 2011, waar tientallen miljoenen euro’s aan bitcoin verdwenen bleken en individuele handelaren de dupe waren. Een rechtzaak over mogelijke schadevergoedingen loopt nu nog.

Vanwege dit soort gevaren is het extreem belangrijk om je bitcoins en andere cryptomunten op te slaan in een desktop, mobile of hardware wallet, waarover je de volledige controle hebt. Wanneer je bitcoins op de account van de exchange staan, heb je niet de beschikking over de private key van je bitcoins. Laat cryptovaluta nooit langer dan nodig op de account van een online beurs staan.

Laat ons weten wat je vindt!