Grote cyberaanval treft opnieuw veel bedrijven: blockchain de oplossing?

Een nieuw virus verspreidt zich in vooral Russische en Oekraïense bedrijfscomputers. Het vliegveld van Kiev ligt al de hele middag plat, maar ook containerbedrijf Maersk, havens en farmaceuten zijn getroffen.

Het virus vertoont hetzelfde gedrag als WannaCry destijds. Volgens lokale verslagen blokkeert het vele computers en eist het 300 dollar voor deblokkering. “De aanval gebeurde rond 2 uur vanmiddag. Zoals het er nu naar uitziet is het de cryptolocker Petya. De manier waarop het zich in lokale netwerken verspreidt lijkt op het WannaCry-virus,” aldus specialist Group-IB in RIA Novosti.

Net als vorige maand met WannaCry kunnen wereldwijd talloze werknemers niet meer bij hun computer. De aanval legt bloot welke bedrijven verouderde anti-virusprogramma’s hebben en niet goed beveiligd zijn. Petya heeft al een aantal belangrijke slachtoffers gemaakt, zoals Russische gasgiganten, maar ook het Oekraïense postbedrijf Novaya Pochta.

Hoe tragisch deze cyberaanval ook is, het maakt wel eens te meer duidelijk dat er een oplossing moet komen voor internetbeveiliging. Zoals het nu gaat is geen enkel bedrijf nog veilig voor hackers. Niet voor niets is Maersk samen met IBM bezig om met blockchain-technologie de systemen veiliger te maken. Het verschepen van containers moet eenvoudiger, goedkoper en veiliger worden door het gebruik van blockchain, zodat een cyberaanval als deze in de toekomst kan worden voorkomen.

Laat ons weten wat je vindt!