Hoe Bitcoin het noodlijdende Venezuela kan redden

Venezuela laat zien hoe belangrijk Bitcoin kan zijn als overheden er een potje van hebben gemaakt.

Hyperinflatie

De economie van het Zuid-Amerikaanse land kent al jaren een hyperinflatie. De laatste maanden is het erger en erger geworden. Het inflatiecijfer schommelt de laatste maanden tussen de 1000% en 2000% op jaarbasis. Een simpele lunch kost momenteel 200.000 Bolivar. Dat is nauwelijks 9 euro. Het geld is dus helemaal niets meer waard en er is weinig zicht op verbetering. Reden waarom de vraag naar cryptovaluta explodeert.

Bitcoin als belangrijkste valuta

In een interview met CNBC vertelt Daniel Osorio van Andean Capital Advisors dat Venezuela binnenkort mogelijk volledig overstapt op Bitcoin. Osorio verblijft ongeveer een week per maand in Venezuela. Hij werd geïnterviewd over de inflatieproblemen waar de inwoners mee te maken hebben. Om uit de financiële malaise te komen, accepteren lokale bewoners steeds vaker alleen nog Bitcoin of buitenlandse valuta. Het probleem is volgens Osorio dat Venezuela, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zimbabwe, onvoldoende toegang heeft tot dollars om de economie te reguleren.

Bitcoin als stabiel handelsplatform

Bewoners zijn daarom massaal overgegaan op Bitcoin om nog enigszins economisch te kunnen functioneren. Aangezien Bitcoin onafhankelijk is van de zwarte markt voor Bolivars, vormt het een stabiel handelsplatform. Osorio zegt: “We zijn mogelijk getuige van de eerste Bitcoinisatie van een soevereine staat.”

Laat ons weten wat je vindt!