Hoe blockchain de woningmarkt efficiënter kan maken

Waar veel sectoren in het internettijdperk geglobaliseerd en gedemocratiseerd zijn, blijft de onroerend goed-branche behoorlijk achter. De sector is zelfs nauwelijks gedigitaliseerd en de gebruikte systemen zijn archaïsch. Blockchain zou uitkomst bieden.

Huizenkopers, verkopers, makelaars en investeerders over de hele wereld doen zaken op een manier die nog bijna hetzelfde is als begin vorige eeuw en doordrongen is van inefficiëntie en ongelijkheid.

Je kunt weliswaar op Funda precies zien welke huizen er te koop zijn, hoe ze eruit zien en wat ze kosten, maar de stap daarna is nog precies hetzelfde als honderd jaar geleden: je belt de makelaar op, doet een bezichtiging, gaat naar de bank, zoekt een notaris, et cetera.

Onroerend goed heeft blockchain nodig

Er komt nog steeds veel papierwerk bij kijken en vertrouwen en veiligheid liggen in handen van derde partijen. Daarom is onroerend goed een van de sectoren die enorm zou kunnen profiteren van de blockchain. Het zou de branche veel efficiënter en rechtvaardiger maken.

Een van de start-ups die daar naar streeft is REX. REX is opgericht in 2016 en gebouwd op ethereum. De wereldwijde gedecentraliseerde database met huizen, de RexIndexer, is voor iedereen gratis te bekijken. Geregistreerde gebruikers dienen accurate, volledige en verifieerbare data aan te leveren.

REX, dat naast ethereum gebruik maakt van het InterPlanetary File System (IPFS) en Elasticsearch, is als elke afzonderlijke Multiple Listing Service (MLS) in de wereld, maar dan samengebracht in één gedemocratiseerde marktplaats. Als gevolg geeft REX de waarde die afkomstig is van onroerend goed-data terug aan de verkopers en biedt zo iedereen wereldwijd toegang tot een gedecentraliseerd speelveld. 

Blockchain maakt woningmarkt eerlijker en efficiënter

REX is opgericht door de in New Jersey woonachtige makelaar Stephen King, die ook de oprichter is van de Princeton Ethereum Meetup. Hij werkt samen met de Australische blockchain-ontwikkelaar Russell McLernon.

 Woensdag heeft REX de pre-alpha launch aangekondigd. Zelfs in dit vroege stadium is het platform benaderbaar, intuïtief en heeft het als doel om een naadloze overgang te bewerkstelligen van het traditionele MLS-model naar een listing service die onroerend goed-data op de blockchain plaatst. De pre-alpha-versie toont een voorbeeldsite met woningen in New York, Shanghai en Sydney. Gebruikers kunnen huizen uploaden, woningen doorzoeken op een kaart en ze hebben toegang tot een REX-wallet.

Disclaimer. Cryptokrant geeft op generlei wijze advies aan lezers. Deze website is puur informerend van aard en streeft naar neutrale en onafhankelijke berichtgeving. Lezers dienen te allen tijde zelf onderzoek te doen en zijn volledig verantwoordelijk voor hun eigen acties. Dit artikel kan dus nooit worden beschouwd als een beleggingsadvies.

Laat ons weten wat je vindt!