Hoe gaat het ondertussen met Ethereum?

Terwijl Bitcoin het ene record na het andere breekt, blijft het stil rondom Ethereum. Nog maar enkele maanden geleden dreigde het platform met bijbehorende munt Ether het stokje van Bitcoin als grootste munt over te nemen, maar die tijd ligt ver achter ons.

Toch is Ethereum feitelijk het platform waarop de meeste toepassingen van blockchain-technologie draaien. Daarmee zou het veel meer potentieel kunnen hebben dan Bitcoin dat enkel een cryptomunt is. Maar het slechte nieuws over ICO’s van de laatste tijd remt de groei van Ethereum. Een groot deel van de crypto-start-ups zou niet deugen en gedoemd zijn te mislukken, maar dat geldt lang niet voor allemaal. Ondertussen blijft de koers rond de 300 dollar hangen.

Om de potentie van Ethereum duidelijk te maken vertellen vijf internetondernemers aan Business Insider wat ze van plan zijn met Ethereum en de blockchain. Het laat zien hoe divers de toepassingen van blockchain-technologie kunnen zijn.

ixo

CEO Anne Connelly en haar team ontwikkelden de ixo Foundation waarmee mensen hun vrijwilligerswerk en andere charitatieve activiteiten kunnen bijhouden om zo subsidies aan te kunnen vragen. Ixo werkte al samen met Unicef aan een pilotproject.

Gridplus

Hoofdarchitect Matt Walters heeft een virtueel stroomnet ontwikkeld bovenop het huidige energiesysteem. Het is de bedoeling dat GridPlus tegen inkoopkosten energie aan consumenten levert. De stroomdistributie werkt met tokens die je in hele kleine deeltjes kunt opsplitsen. Zo kun je een token gebruiken om een kwartier licht van een gloeilamp af te rekenen. Dat kost maar een fractie van een cent.

Omega One

Omega One moet crypto-investeerders helpen om hun portefeuille te managen. Ze kunnen met de toepassing allerlei cryptovaluta op verschillende beurzen tegelijkertijd verhandelen. In één oogopslag zien ze vanaf één locatie al hun rekeningen.

uPort

Het zou natuurlijk ideaal zijn om één internet-ID te hebben waarmee je overal kunt inloggen. Het is precies dat waar Michael Sena en zijn team mee bezig zijn met uPort. Het is een uniek adres in het Ethereum-protocol dat de potentie heeft om ook te dienen als inlog voor Google en Facebook. In theorie hoef je dan alleen maar een uPort-ID te hebben waarmee je bij elke website, online dienst of app kunt inloggen.

Maiden

Maiden richt zich juist op de begeleiding en training van blockchain-start-ups. Ze begeleiden ondernemers die blockchain-technologie willen gebruiken voor hun op te starten bedrijf. Oprichters Shira Frank en Raine Revere richten zich daarbij met name op vrouwen en etnische minderheden in de Verenigde Staten.

De toekomst van blockchain

De meesten van deze blockchainondernemers denken dat binnen twee jaar de technologie gemeengoed gaat worden. “Ik denk dat blockchain niet noodzakelijkerwijs zichtbaar zal zijn, maar dat het een infrastructurele verandering is,” aldus Revere. “Het zal consumenten meer beïnvloeden dan ze ze zich ooit zullen realiseren.”

Laat ons weten wat je vindt!