Hoeveel bitcoin wordt er gebruikt voor illegale zaken?

Het is een veelgehoord argument tegen bitcoin: de cryptovaluta zou alleen maar worden gebruikt voor criminele activiteiten. Maar is dat ook zo?

Criminele activiteiten bitcoin

Chainalysis, een toonaangevend blockchain onderzoeksbureau, heeft analyses uitgevoerd om de stromen van bitcoin en andere cryptocurrency’s naar marktplaatsen op het darkweb te volgen. Het onderzoek toont aan dat het absolute bedrag (in dollars) in de loop van de jaren is toegenomen. Maar veel belangrijker: het percentage van de totale economische netwerkactiviteit is aanzienlijk gedaald.

In de eerste helft van dit jaar is al voor 515 miljoen dollar aan illegale bitcoin-betalingen gedaan. De verwachting is dat in 2019 voor 1 miljard aan illegale activiteiten gefinancierd wordt met bitcoin.

Dat is een groot bedrag en klinkt misschien niet al te best. Maar je moet dit wel in perspectief plaatsen. Die 1 miljard is minder dan één procent van alle economische activiteit die op het netwerk van bitcoin plaatsvindt. Dit bedrag verbleekt in vergelijking met wat we buiten crypto zien.

Het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit schat dat de hoeveelheid witgewassen geld over de hele wereld 2% -5% van het wereldwijde BBP of tussen $ 800 miljard en $ 2 biljoen dollar bedraagt. De meeste witwassers gebruiken nog steeds de Amerikaanse dollar om geld wit te wassen.

Bron: BTC Direct

Laat ons weten wat je vindt!