Iedereen speelt CryptoKitties. Er is alleen één probleem

Voor wie het gemist heeft: de game CryptoKitties is momenteel razend populair. Hij is gebouwd op de blockchain van Ethereum. Sinds de lancering vorige week wil iedereen het spelletje spelen. Gebruikers spenderen duizenden dollars in Ether aan digitale katten. Er is alleen een klein probleempje: het Ethereum-netwerk kan de drukte niet aan.

Welke CryptoKitties heb jij?

CryptoKitties is ontwikkeld door studio AxiomZen uit San Francisco. In de game moet je digitale katten kopen en verhandelen. Je kunt ze ook fokken om zo nieuwe katten te creëren. Elke kitty heeft een aantal visuele karakteristieken, die worden doorgegeven aan het nageslacht. Sommige van deze eigenschappen zijn zeldzamer dan andere. En momenteel probeert iedereen achter het algoritme van de game te komen dat bepaalt hoe je katten moet fokken met specifieke zeldzame kenmerken.

Zo krijg je de coolste dieren, maar deze bijzondere soorten zijn ook snel duurder geworden. Zo kost een ‘Generatie 0’ kat met een ‘jaguar’-kenmerk nu rond de 70 ETH, oftewel 23.676 dollar. Zaterdag werd een unieke kat, ‘Genesis Cat’ genaamd verkocht voor bijna 247 ETH, zo’n 117.000 dollar, al was dat mogelijk iemand die het dier aan zichzelf verkocht om aandacht te genereren.

Katten fokken op de blockchain

Er is één ding volslagen uniek aan het kattenspelletje: elke transactie wordt opgeslagen in de blockchain dus als je een kat hebt gekocht is hij voor altijd van jou, zelfs als het spel verdwijnt. Het ongekende succes van de game dreigt echter een groot probleem te worden. Op dit moment is CryptoKitties verantwoordelijk voor bijna 12 procent van alle transacties op het Ethereum-netwerk. Dat is meer dan bijvoorbeeld Etherdelta. En de game is nog niet eens een week oud. De drukte valt te verklaren doordat iedere actie binnen het spel, zoals het kopen of fokken van katten, vastgelegd moet worden in de blockchain. Vanwege de populariteit van de game staan er nu 10.000 transacties in de wachtrij op Ethereum. Normaal is dat aantal veel lager. Om de druk op het netwerk iets te verlichten heeft CryptoKitties de ‘birthing fee’ al verdubbeld, maar een degelijke lange termijn-oplossing is er nog niet.

There are some expensive kittehs.

Laat ons weten wat je vindt!