IJslander ontsnapt na Bitcoin-diefstal en zit in hetzelfde vliegtuig als premier

Het is een wonderlijk verhaal: een IJslander zat in de gevangenis vanwege het stelen van honderden Bitcoincomputers. Hij wist te ontsnappen en bevond zich in hetzelfde vliegtuig naar Zweden als de IJslandse premier.

Sindri Thor Stefansson zou de leider zijn van een groep dieven die 600 mining-computers heeft gestolen. Hij werd opgepakt en wachtte zijn proces af in een slechts licht beveiligde gevangenis, niet ver van het vliegveld. Sociologie-professor Helgi Gunnlaugsson zegt in The Guardian dat dit weliswaar ongewoon is, maar doorgaans niet zorgelijk. “Mensen ontsnappen hier meestal alleen om te gaan drinken.”

Dan nog zou je denken dat je als dief niet zomaar incheckt op een luchthaven. Maar kennelijk kan dat in het vredige IJsland wel. Met een valse naam wist hij aan boord van het vliegtuig te komen. Hij hoefde zelfs zijn paspoort niet te laten zien, omdat hij zogezegd binnen de Schengenzone naar Zweden vloog. Het verhaal wordt nog bizarder, want de premier van IJsland, Katrin Jakobsdottir, bevond zich ook aan boord, zo vertelde een medepassagier.

De diefstal wordt gezien als de grootste overval van het land. De gestolen computers zouden bijna twee miljoen euro waard zijn. IJsland is populair voor de mining van Bitcoin, onder meer omdat het er relatief koud is: de computers verbruiken daardoor minder stroom voor het koelen. Ook is er zoveel groene stroom dat de elektriciteit goedkoop is.

Laat ons weten wat je vindt!