“Illusie om te denken dat Bitcoin uit handen van overheid kan blijven”

Het is een illusie om te denken dat overheden zich niet zullen gaan bemoeien met Bitcoin. En als het zover is, zal de koers instorten. Dat zegt vice-bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder BlackRock, Phillip Hildebrand, tegen Bloomberg.

Overheid zorgt dat Bitcoin instort

Het bestaansrecht van Bitcoin is juist het gedecentraliseerde karakter van de munt, zodat er niemand de baas over is, ook overheden en banken niet. Maar volgens Hildebrand zal er uiteindelijk altijd overheidsbemoeienis komen. “De geschiedenis van geld en van bankieren wijst uit dat innovatie op dit gebied meestal vanuit de private sector komt, maar mensen vergeten dat er vroeg of laat altijd een overheid is die regels schept of de innovatie overneemt.” En als de overheid ingrijpt, zal dat Bitcoin de kop kosten. “Als dat gebeurt, dan zal dat het moment zijn dat er een eind komt aan deze gekte,” zegt Hildebrand.

Overheden blijven niet toekijken

Hij is niet de enige die er zo over denkt. Ook Harvard-econoom Kenneth Rogoff voorspelt dat overheden zeker bij Bitcoin zullen ingrijpen. De voormalig hoofdeconoom van het IMF zei recent nog dat overheden echt niet zullen toekijken hoe mensen gaan afrekenen met een munt waar geen toezicht op is, die criminelen helpt om activiteiten te financieren en die belastinginning lastig maakt. Net als veel anderen gelooft hij wel in blockchain-technologie maar niet in Bitcoin.

Dat gezegd hebbende: de koers is vanavond zelfs door de 16.000 dollar gegaan.

Laat ons weten wat je vindt!