Internationale transacties via blockchain? Het is de hoogste tijd

Geld overmaken naar de andere kant van de wereld is duur. Een bedrijf als Western Union rekent forse bedragen voor iets simpels als een internationale geldtransfer. Blockchain zet zulke bedrijven buitenspel en maakt wereldwijde transacties veel goedkoper. 

In 2017 rekenden banken tot nu toe meer dan 7,3 procent transactiekosten voor wie geld wilde overmaken naar een land buiten de EU. De banken die met de bekende SWIFT-code werken, rekenen zelfs een toeslag van bijna 11 procent. Vooral derde wereldlanden worden daar de dupe van, omdat het veelal gaat om mensen die geld sturen naar hun familie in het thuisland. 

Wereldwijde transacties kunnen veel goedkoper met blockchain

Is het niet schandalig dat bedrijven hen zulke forse toeslagen rekenen? Dat kan anders met blockchain. Er is dan geen tussenpersoon meer die geld vraagt. Transfers worden gedecentraliseerd geregeld. 

Een van de ICO’s die daarmee bezig is is Transmission, een geldtransfersysteem dat een ‘revolutionaire verandering belooft ten opzichte van de traditionele conversie- en transfermethoden met bestaande valuta’. 

CEO Mike Gorden legt uit waarom Transmission zoveel beter is dan traditionele banken. “Alle huidige aanbieders van internationale geldtransfers bieden klanten niet de laagst mogelijke commissie en de grootst mogelijke wereldwijde dekking.

Neem bijvoorbeeld MoneyGram of Western Union. Zij moeten een heel systeem opzetten om een grote dekking te realiseren en hebben kantoren in grote delen van de wereld. Daardoor zijn er extra transactiekosten. Ook banken maken additionele kosten die ze doorberekenen aan klanten.

Uit een recente studie van de Wereldbank blijkt dat dit leidt tot een gemiddelde kostprijs van 5,5 procent van het totaalbedrag dat particuliere klanten willen versturen.”

Hij noemt de voordelen van blockchain: “Een verbonden systeem dat is gebaseerd op blockchain en als doel heeft om de fysieke verplaatsing van valuta naar alle uithoeken van de wereld tegen te gaan zal ervoor zorgen dat de transactiekosten fors omlaag gaan en dat transacties bovendien sneller en betrouwbaarder worden.”

Laat ons weten wat je vindt!