Dit is hoeveel belasting je betaalt over crypto’s

De belastingaangifte staat weer voor de deur. Het is niemands hobby, maar je komt er niet onderuit. En ja, ook je cryptowinsten moet je daarop invullen. Business Insider legt uit hoe dat werkt.

Ten eerste ziet de Belastingdienst je cryptomunten als vermogen. Dat betekent dat ze in box 3 thuishoren. Daarmee vallen cryptovaluta onder ‘overige bezittingen’ net als bijvoorbeeld spaargeld of aandelen.

Nu vraag je je wellicht af welk bedrag je daar moet invullen. Bitcoin heeft immers nogal geschommeld het afgelopen jaar. Daardoor was je cryptovermogen de ene maand misschien wel twee keer zoveel waard als de andere. Het gaat om de waarde van al je cryptomunten op de peildatum en dat is 1 januari van het jaar waarover je belasting betaalt. In dit geval is dat dus 1 januari 2017.

Welke koerswaarde van bitcoin kies je?

Maar zelfs op één dag kan de prijs van bitcoin flink fluctueren. Ook daar heeft de Belastingdienst een oplossing voor. Je kijkt naar de waarde om twaalf uur ‘s nachts op 1 januari. Als dat niet lukt kies je voor de koers voorafgaand aan twaalf uur die het dichtst bij de peildatum ligt. Dan kom je dus mogelijk op 31 december terecht.

Niet alleen de datum, maar ook de beurs die je gebruikt heeft invloed op de totale waarde van je cryptomunten. De Belastingdienst stelt daarom dat je de koers van de beurs moet kiezen, die jij het meest gebruikt. Dus dat mag je niet zelf bepalen.

Hoeveel belasting betaal je over crypto’s?

Hoeveel je dan precies moet betalen? Niet zo veel. De eerste 25.000 euro zijn belastingvrij. Als je een partner hebt is dat het dubbele. Over bedragen tussen de 25.000 en 100.000 euro betaal je 0,86 procent, van 100.000 tot 1 miljoen is dat 1,38 procent en heb je meer dan een miljoen aan crypto’s dan betaal je 1,62 procent.

Laat ons weten wat je vindt!