Het is vandaag Bitcoin Pizza Day: weet je nog?

Het is vandaag precies acht jaar geleden dat iemand de slechtste transactie ooit deed. De Amerikaanse Laszlo Hanyecz besloot op 22 mei 2010 voor 10.000 Bitcoin twee grote pizza’s te kopen.

Destijds was dat ongeveer 35 euro dus leek het een prima deal. Maar we weten allemaal wat er gebeurd was als hij die 10.000 BTC gehouden had. Dan had hij nu 70 miljoen gehad. De dag wordt nog altijd herdacht als Bitcoin Pizza Day. Deels voor de grap, deels om stil te staan bij de gigantische groei die Bitcoin in acht jaar tijd heeft doorgemaakt.

Voor de achtste keer Bitcoin Pizza Day

In 2010 was BTC niet meer dan een grappig experiment. De cryptomunt kostte minder dan 1 cent per stuk en vooral technerds vonden het wel geinig om er een paar te hebben. Programmeur Laszlo was zo iemand. Aangezien hij weinig dacht te kunnen met de munten stelde hij op een online forum voor om voor 10.000 Bitcoin een pizza te kopen. Of hij zoveel honger had, vroeg destijds iemand. De Amerikaan antwoordde enkel met: “Ik denk gewoon dat het interessant zou zijn als ik kon zeggen dat ik voor een pizza heb betaald met Bitcoins.”

Hij had al snel een gegadigde gevonden, die twee grote pizza’s van Papa John’s ruilde voor wat nadien een fortuin zou worden. Laszlo staat nog steeds achter zijn besluit. “Bitcoin had toen nog geen enkele waarde, dus het idee om ze om te ruilen voor een pizza was ongelooflijk cool”, zei hij een paar jaar geleden al tegen The Times. De rest van zijn Bitcoins verkocht hij voor 1 dollar per stuk. Rijk is hij er op dat moment dus niet mee geworden.

Later schafte hij echter opnieuw Bitcoin aan. Voor de grap kocht hij er in februari weer twee pizza’s voor. Nu betaalde hij een heel andere prijs, namelijk 0.00649 Bitcoin, oftewel 45 euro. Op een foto staat hij samen met zijn twee zonen en de twee pizza’s. De man groeide uit tot een legende onder cryptofans. En elk jaar op 22 mei staan we er even bij stil op Bitcoin Pizza Day.

Laat ons weten wat je vindt!