Jamie Dimon aangeklaagd voor verspreiden van misleidende informatie over Bitcoin

De CEO van JPMorgan is aangeklaagd vanwege “het verspreiden van onjuiste en misleidende informatie” over Bitcoin. 

Liquiditeitsverschaffer Blockswater diende de aanklacht in tegen Jamie Dimon bij de Zweedse financiële supervisie-autoriteit.

Door te verklaren dat Bitcoin frauduleus is heeft Dimon volgens Blockswater gehandeld tegen Artikel 12 van de Market Abuse Regulation (MAR) van de Europese Unie. De CEO van Amerika’s grootste bank had vorige week veel kritiek op cryptovaluta en droeg daarmee bij aan een stevige dip van de munt. 

Dimon zei onder meer dat hij een werknemer die in cryptocurrencies handelt zou ontslaan, omdat hij diegene dan te dom zou vinden. 

Marktmanipulatie door Dimon

In de aanklacht staat dat Dimons verklaring een negatieve impact heeft gehad op “de prijs en de reputatie van cryptovaluta.” Ook staat er dat Dimon “wist of had moeten weten dat de informatie die hij verspreidde incorrect en misleidend was.”

“Jamie Dimons publieke verklaring heeft niet alleen effect gehad op de reputatie van Bitcoin, maar bracht ook schade toe aan enkele van zijn eigen klanten en vele jonge bedrijven die hard werken om het financiële systeem te verbeteren,” aldus Florian Schweitzer van Blockswater. 

Blockswater zegt dat JP Morgan voor en na Dimons opmerkingen Bitcoin-derivaten heeft verhandeld op de in Stockholm gevestigde beurs Nasdaq Nordic. Dat “riekt naar marktmanipulatie”, aldus Schweitzer. 

Laat ons weten wat je vindt!