Japanse banken gaan nieuwe cryptomunt uitgeven: J-Coin

Verschillende Japanse banken gaan samenwerken bij de ontwikkeling van een nieuwe nationale digitale munt: de J-Coin. Het project heeft de steun van de Japanse centrale bank en toezichthouders. The Financial Times (betaalmuur) legt uit dat de cryptovaluta ontwikkeld moet zijn voor de start van de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

J-Coin moet zorgen voor minder contant geld

70% van de transacties in Japan worden gedaan met contant geld. Dit is meer dan tweemaal zoveel als het gemiddelde in ontwikkelde landen. De J-Coin moet Japanners meer mogelijkheden geven om via de smartphone goederen en diensten te betalen. Met een mobiele app kunnen in de toekomst QR-codes worden gescand en gekocht in de winkel. Banken hopen hierdoor hun overhead-kosten sterk te verlagen en de Japanse overheid wil hiermee de zwarte markt aanpakken.

Verschillen met Bitcoin

De opzet van de digitale variant op de Japanse Yen is anders dan cryptomunten als Bitcoin en Ethereum. De wisselkoers zal 1-op-1 gekoppeld zijn aan de nationale munt. Dit maakt de munt dus niet gevoelig voor speculatie. Ook zal de J-Coin niet kunnen worden gemined.

Concurreren met AliBaba

Japan wil met de J-Coin de strijd aan gaan met het Chinese AliBaba. Zij hebben onlangs hun mobiele betalingsdienst uitgerold in Japan. Japanse banken hopen door de invoering van de op blockchain-technologie gebaseerde cryptomunt de concurrentiestrijd te winnen. De dienstverlening op het mobiele betalingsplatform zal kosteloos worden aangeboden aan de Japanse klanten. In ruil daarvoor hopen de banken waardevolle data te kunnen verzamelen over het uitgavepatroon van hun klanten.

Japan is niet het eerste land waar banken pilot-studies doen naar het ontwikkelen van een eigen digitale munt. Grote banken als HSBC, Barclays, UBS en Santander ontwikkelen een “universal Settlement Coin” om onderlinge betalingen efficiënter, sneller en veiliger te maken. En ook de Nederlandsche Bank en het IMF onderzoeken de mogelijkheden van blockchain en cryptovaluta.


Vond je dit interessant? Meld je dan net als vele anderen aan voor onze nieuwsbrief. Elke week op vrijdag in je inbox

Laat ons weten wat je vindt!