Bitpoint is een Japanse cryptocurrency exchange. Zij hebben deze week zelf aangekondigd dat ze zijn gehackt, hierbij is 3,5 miljard yen (32 miljoen dollar) buitgemaakt aan cryptocurrency’s. De buit bestond uit bitcoin maar ook uit XRP.
Hot wallets
De cryptocurrency werd gestolen uit hot wallets. Dat zijn wallets die in verbinding staan met het internet. Vaak worden grote aantallen cryptocurrency opgeslagen in cold wallets, dat kan je het beste vergelijken met een hardware wallet, die niet constant online hoeft te zijn.
Van de 3,5 miljard yen was ongeveer 2,5 miljard yen eigendom van klanten. Het resterende bedrag behoort toe tot de exchange zelf, aldus de aankondiging.
Bitpoint verklaarde dat ze “een ongeautoriseerde uitstroom van virtuele valuta” heeft geïdentificeerd en onmiddellijk alle services heeft opgeschort. Op de exchange kan handel bedreven worden in vijf cryptocurrency’s: bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), ether (ETH), litecoin (LTC) en ripple (XRP).
“We werken er hard aan om de oorzaak te achterhalen, de uitstroom te identificeren en de schade te minimaliseren”, valt ook te lezen in de boodschap.
De hack op Bitpoint is de zesde hack op een cryptocurrency exchange wereldwijd in 2019. Volgens onderzoek van The Block is het totale gestolen bedrag van dit jaar 1,39 miljard dollar.
Vorig jaar werd een andere Japanse exchange gehackt. In september 2018 werd Zaif 60 miljoen dollar afhandig gemaakt.
Beheer je eigen coins
Een veelgehoorde uitspraak is, ‘not your keys, not your bitcoin.’ Ofwel, ben je niet in het bezit van je private key dan ben je ook niet de eigenaar van je coins. Dat geldt overigens niet alleen voor bitcoin, maar voor al je cryptocurrency’s.
Je bent in het bezit van je private key als je een eigen wallet hebt aangemaakt en daarin je coins bewaart. En wallets zijn er in verschillende soorten en maten. Zo heb je apps,websites, downloadbare programma’s en zelfs hardware wallets.
Heb je je coins op een beurs staan? Dan bewaar je de coins eigenlijk in de wallet van die beurs. Alleen de beurs heeft toegang tot de private keys en jijzelf niet. Dat betekent dat de beurs een centrale partij is die je maar moet vertrouwen met het beheer van je coins. Daarbij komt ook dat een exchange, vanwege het hoge volume aan cryptocurrency, een gewild doelwit is van hackers.