Wat kun je nu precies met smart contracts?

De term smart contracts komt geregeld voorbij, maar het blijft een ietwat abstract begrip. CoinTelegraph doet daarom een poging om uit te leggen wat je kunt met deze slimme contracten.

Wat zijn smart contracts?

Kort gezegd bevat een smart contract alle informatie die nodig is om een contract geautomatiseerd uit te voeren. Het is een speciaal protocol dat een derde partij overbodig maakt. Alleen de instructies en voorwaarden die in het contract zijn gecodeerd worden uitgevoerd. De transacties zijn traceerbaar en onomkeerbaar.

De voorwaarden, doelen en eigendommen worden in het contract gezet en in een block van de blockchain geplaatst. Die wordt vervolgens verspreid en gekopieerd naar alle nodes van het platform. Daarna wordt het contract uitgevoerd volgens de voorwaarden. Het programma checkt automatisch of de implementatie van de aangegane verbintenis correct wordt afgewerkt.

Waar worden smart contracts voor gebruikt?

In diverse sectoren kunnen smart contracts uitkomst bieden. Bij verkiezingen kunnen ze ervoor zorgen dat fraude en manipulatie onmogelijk worden doordat alle stemresultaten aan de blockchain worden toegevoegd. De data komen anoniem en versleuteld bij alle nodes van het netwerk terecht.

Ook in de logistieke sector zijn smart contracts een handige oplossing. De supply chain is vaak lang en bevat veel tussenpersonen. Iedere partij heeft weer de bevestiging nodig van de vorige, moet zich aan het contract houden en de informatie doorsturen. Dat kost veel tijd en papierwerk en is weinig productief. Smart contracts maken dit proces veel transparanter en beschermen tegen fraude. Verder kunnen smart contracts uitkomst bieden in het bank- en verzekeringswezen en de onroerend goedsector. 

De voor- en nadelen van smart contracts

Smart contracts gebruiken alle voordelen van blockchain-technologie. Ten eerste de beveiliging: een smart contract is versleuteld en wordt verspreid onder de nodes. Zo kan het niet kwijt raken of zonder permissie worden aangepast. Ten tweede is het veel sneller en efficiënter. Het hele proces is geautomatiseerd en alle derde partijen zijn overbodig. Ten derde is het een gestandaardiseerde methode. Er is een groot aantal verschillende smart contracts beschikbaar, die je eenvoudig kunt aanpassen naar gelang je behoeften. 

Maar er zijn ook nadelen. De code wordt geschreven door mensen, die fouten kunnen maken. Als een smart contract eenmaal aan de blockchain is toegevoegd kan het niet zomaar worden gewijzigd. Als er dan een fout in de code zit, kunnen hackers mogelijk hun slag slaan.

Ten tweede is op dit moment de juridische status nog onzeker. Er is nog geen wetgeving dus kunnen er problemen ontstaan als overheden besluiten wetten te gaan maken voor smart contracts. Tenslotte kunnen de implementatiekosten hoog zijn. Je hebt nu nog een ervaren programmeur nodig.

Maar momenteel wordt er hard gewerkt om de ontwikkeling van smart contracts te vereenvoudigen. Een bedrijf als Confideal probeert een platform te maken, dat de ontwikkeling van smart contracts mogelijk maakt voor mensen die geen programmeur zijn.

 

Laat ons weten wat je vindt!